Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Frösöbron blev billigare än budget

Publicerad: 18 augusti 2010, 12:16

Östersunds kommun kalkylerade med en kostnad på 27 miljoner kronor för renoveringen av Frösöbron. Därför blev det en positiv överraskning när de fyra anbud som lämnades visade sig ligga avsevärt lägre.


NCC var billigast med 14 miljoner och fick jobbet. Alltför liten erfarenhet av stora brorenoveringar är kommunens huvudförklaring till att man räknade så fel - åt rätt håll.

Den södra vägbanan av Frösöbron har under sommaren genomgått en ordentlig renovering, där man inte nöjt sig med att åtgärda ytbeläggningen utan även gått ner och kontrollerat själva brokonstruktionen. NCC fick uppdraget och kommer att fortsätta med den andra halvan med start i april 2011.

När kommunen gjorde en kostnadskalkyl för hela renoveringen anlitade man sakkunniga konsulter på området. Kalkylen slutade på 27 miljoner kronor. När man sedan gjorde upphandlingen så visade det sig att de fyra anbud som lämnats låg på en helt annan nivå. Uppdraget gick till NCC som var lägst med 14 miljoner kronor.

En förklaring till den synnerligen ansenliga felkalkyleringen är enligt Björn Gunnarsson, trafikingenjör på Östersunds kommun, att det är sällsynt med så här stora brorenoveringar i närområdet och att man därför också har liten erfarenhet.

- Därför valde vi att jämföra med liknande brorenoveringar i Stockholm. Där blir det dock betydligt högre kringkostnader, inte minst därför att det är en mycket intensivare trafikmiljö som kräver helt andra åtgärder. Detta är en viktig del av förklaringen till att kalkylen blev så fel.

Men är inte denna stora felräkning oroväckande?
- Som jag sade så var jobbet ovanligt och svårt att göra kalkyl på. Detta är till exempel första gången överhuvudtaget som man går in och kontrollerar i vilket skick själva brokonstruktionen är.

Vidtar kommunen några åtgärder med anledning av den här felkalkyleringen?
-Visst ska vi se över rutinerna när vi gör kalkyler. Samtidigt hade det ju varit betydligt värre om det slagit fel åt andra hållet.

På NCC är Tord Åström platschef för renoveringen av Frösöbron. När vi frågar honom om NCC möjligen lade sig alldeles för lågt med sitt anbud så försäkrar han bestämt att så är det absolut inte.

- Vi lade ett anbud som håller och vi har givetvis också ett koncept som vi tror på.

Till skillnad från Östersunds kommun har NCC inte funnit någon anledning att i detta fall göra kostnadsjämförelser med brorenoveringar i Stockholm. Tord Åström hänvisar istället till NCC:s egna gedigna erfarenheter av liknande jobb i mellersta Norrland. Han nämner bland annat Alnöbron i Sundsvall samt ett antal broar längs E4-an i närheten av Hudiksvall som man just nu jobbar med.

Efter att i stort sett ha slutfört arbetet med halva bron, så konstaterar också Tord Åström att allt har gått bra.

- Det kunde inte ha gått bättre, mest tack vare att vi har haft vädret med oss hela tiden.

På Östersunds kommun gläds man förstås över att brorenoveringen blir 13 miljoner kronor billigare än kalkylerat. Inte minst därför att ombyggnaden av en cirkulationsplats, som även den genomförts under sommaren, visade sig kosta 7.5 miljoner kronor istället för kalkylerade 4,5 miljoner.

Björn Lundbeck

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.