Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Gamla bildäck blir asfalt

Publicerad: 25 juni 2009, 07:04

NCC Roads lägger under maj och juni 16 kilometer gummiasfalt på Yttre ringvägen runt Malmö på uppdrag av Vägverket Region Skåne. Det är det hittills det största beläggningsjobbet med gummiasfalt i Sverige. I USA har metoden använts i 25 år.


NCC anlade och testade asfalten första gången i fjol i syfte att täta sprickor i betongvägar, renovera vägar med hårt slitage och minska buller; gummiasfalten ger 1-2 decibel tystare trafik.

- Det finns många fördelar med att mala ner gamla bildäck till ett finkornigt, snusliknade pulver som blandas in i asfalten. Miljön tjänar på att bildäck kan återanvändas, gummit ökar vägens livslängd och trafikbullret minskar något. Antalet partiklar som frigörs ur asfalten och kommer ut i luften reduceras också, säger Per Fagergren, arbetschef NCC Roads.

Yttre ringvägen är ett bra objekt att testa gummiasfaltens egenskaper på.
- Sprickbildning i asfalten har gjort att vatten trängt ner i cementgrusunderlaget. Vi räknar med att den mer töjbara gummiasfalten på ett kostnadseffektivt sätt förhindrar att sprickorna kommer tillbaka, säger Mats Hemminger, beläggningsingenjör, Vägverket Region Skåne.

I dag är gummiasfalt cirka 10–15 procent dyrare än konventionell asfalt, vilket delvis beror på att relativt små volymer tillverkas. Men förbättrad nötningsbeständighet kommer att ge lägre livscykelkostnad och bättre totalekonomi.

Vägverket har initierat projektete som sker i samarbete med NCC Roads, för att ta reda på mer om gummiasfalt. Faller det väl ut kan asfalten införas i svenskt regelverk. I USA har metoden att blanda gummi i asfalten använts i 25 år, och i flera delstater är det på väg att bli den vanligaste beläggningen. Flera europeiska länder uppmärksammar nu idén.

Förutom Yttre ringvägen anlade NCC Roads tio kilometer gummiasfalt på betongväg mellan Malmö – Vellinge i juni.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.