Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Gestaltning får ta plats på nya datorhallar

Publicerad: 25 maj 2016, 05:11

Bild 1/2  Ericssons nya datacenter i Rosersberg är ett exempel på hur arkitekturen får ta större plats vid byggen av industribyggnader.

Foto: Ericsson

Nu tar arkitekturen större plats även i bygget av datahallar. Nyligen invigdes Ericssons nya datacenter i Rosersberg, och då anlitades arkitekterna på Wingårdhs för att rita en skyddande skärm som också ska dölja fula reservkraftanläggningar och kylanläggningar.


Ämnen i artikeln:

Wingårdhs

– Att fokusera på designen såhär är lite nytänkande, säger Jan Sjögren från teamet som arbetat med att bygga upp datacentret i Rosersberg.

Anledningen till att det nya datacentret byggs i Rosersberg är att Ericsson velat centrera sina testmiljöer för forskning på mobilt och fast telefoni och internet till tre ställen i världen. De nya centren byggs i Montreal och i Linköping och Rosersberg. Sverige och Kanada är utvalda eftersom det här finns tillgång till stabil och klimatvänlig el, något som passar in i företagets profil.

Nästan identiska byggnader

Förr hade Ericsson testverksamhet på ungefär 50 ställen runt om i världen. Genom att reducera till tre större enheter plus en handfull mindre för specialuppgifter blir verksamheten betydligt effektivare. Nu kan kan Ericssons personal sitta i hela världen och jobba mot samma testmiljöer.

– Men detta ökar också kraven på att centren finns i stabila miljöer, så det inte blir strömavbrott och ett center slås ut när så många jobbar mot det, säger Jan Sjögren.

Det center som byggts upp i Rosersberg är nästan identiskt med det som byggs i Montreal. I båda fall har man skärmat in testhallen och de utanförliggande reservkraftanläggningarna och kylanläggningarna med en skärm av pulverlackad perforerad aluminiumplåt som sitter på en galvaniserad stomme. Hela markytan som skärmas av är 20 000 kvadratmeter stor. Skärmen ger en extra säkerhetsnivå, men mest är funktionen estetisk.

– Perforeringen har funktionen att på långt håll ser skärmen solid ut, men är man nära ser man igenom materialet. Det är bra, för på nära håll vill man ju se igenom skärmen, säger Jan Sjögren.

Konstruktionen ger också det luftgenomsläpp som behövs för att tekniken ska fungera.

Arkitekturen ska ta plats

Ericsson har tagit beslut om att sträva mot att låta arkitekturen ta mer plats i deras lokaler och Wingårdhs har varit inblandade i flera av deras byggen.

– Rosersberg ligger i ett väldigt strategiskt område och många passerar i närområdet, så det kändes angeläget att få till en bra gestaltning där, säger Jan Sjögren.

Att liksom Ericsson konsolidera sin verksamhet på vissa platser är en trend i databranschen, och Jan Sjögren ser även att arkitekturen får en viktigare roll för dataföretagen.

– Jag besökte nyligen Digiplex nya datacenter i Upplands Väsby, och även de har satsat på att lägga extra vinn på arkitekturen, särskilt i entrédelen, säger han.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Wingårdhs

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.