Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Grundvattnet åter på normal nivå på Hallandsås

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Grundvattnet mitt på Hallandsås har återgått till normala nivåer, bara månader efter att tunnelprojektet slutat att pumpa bort vatten från den tillfälliga arbetstunneln, det så kallade mellanpåslaget.

- Det här är i praktiken ett fullskaleförsök som visar att när man tätar tunnlarna tar det bara några månader innan grundvattnet är uppe i normala nivåer igen, inte flera år som vissa experter varnat för, säger ekologen Olov Holmstrand i projektets miljögranskningsgrupp.

Projekt Hallandsås ekologiska kontrollprogram presenterade förra fredagen sin årsrapport för 2004 vid en presskonferens på projektkontoret nära Förslöv. Det mycket omfattande kontrollprogrammet visar att projektet inte inneburit någon ny påverkan på miljön under 2004. Däremot finns det kvarstående påverkan från tidigare grundvattensänkningar, bland annat i några aldungar på nordsluttningen.

Det ekologiska kontrollprogrammet etablerades 1999 på initiativ från Bjäre Naturskyddsförening och Banverket. Sedan dess har man samlat in ett enormt material från påverkansområdet och från ett antal referenspunkter utanför påverkansområdet.

- Det här är unikt, jag tror inte att det finns något projekt som är så välkontrollerat som detta är vid det här laget, säger Olov Holmstrand.

Faktum är att man i dag har en så total kontroll över miljön i påverkansområdet att man hittar mängder av avvikelser som inte har någonting med projektet att göra.

- Dilemmat när man granskar ett område så här noga är att man riskerar att hitta påverkan som inte kan förklaras.

Jordbruket på åsen påverkades inte alls under 2004, delvis tack vare den rikliga nederbörden under sommarmånaderna.

FAKTA/ Det här händer i projektet just nu
Tunnelbygget vid Hallandsås kommer under sommaren att gå in i en ny fas när tunnelborrmaskinen är färdigmonterad. Maskinen är färdigställd hos tillverkaren Herrenknecht i Tyskland och transporteras just nu i delar för att monteras i ett bergrum två kilometer in i den södra tunneln.

I den norra tunneln har man sprängt en arbetstunnel till den geologiskt problematiska Möllebackszonen. Zonen ska förbehandlas med frysning och cementinjektering. Just nu skapas två borrkammare som ska användas vid förbehandlingen.

I höst börjar tunneldrivningen som kommer att pågå i fem år.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.