Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Hallandsåsrättegång får tas om

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Tre chefer inom Banverket riskerar att fällas för brott de redan friats från vid två rättegångar.

Detta sedan Högsta domstolen i ett beslut i dag går emot tidigare tings- och hovrättsdomar i målet om brott mot vattentillståndet för tunnelbygget genom Hallandsås. Den tidigare Vattendomstolen hade beslutat att vattenläckaget från tunnelbygget fick uppgå till högst 33 liter i sekunden, något som med råge överskreds.

När de tre Banverkscheferna ställdes till svars kom tings- och hovrätten fram till att tunnelbygget egentligen inte behövde tillstånd enligt vattenlagen. Det är just den frågan nu HD tagit ställning till. Domstolens beslut innebär således inget avgörande i skuldfrågan utan rättegången får tas om från början.

Vattenlagen ersattes den 1 januari 1999 av Miljöbalken, men eftersom de eventuella överträdelserna ägde rum tidigare prövas de enligt den gamla lagstiftningen.

Rättegångarna i tings- och hovrätten kom att inrikta sig mot en teknikalitet, en lucka i lagen. Att den vattendom som Banverket fått för tunnelbygget (33 liter vatten i sekunden) överskridits dramatiskt så gott som dagligen under flera år var det ingen som förnekade. Men försvaret hävdade att detta inte var ett brott eftersom själva tunnelbygget inte krävde tillstånd enligt vattenlagen. Tillståndet gällde själva bortledandet av vattnet, men eftersom det var tunnelbygget som orsakade överskridandet av vattendomen hamnade brottet mot vattendomen i ett juridiskt vakuum.

I maj 2003 kom hovrättens dom, som i likhet med tingsrätten gick på försvarets linje.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.