Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Här lyfts 130 ton järnvägsbro på plats i Karlstad

Publicerad: 1 juli 2019, 09:05

Ett av de svåraste momenten i upprustningen av Värmlandsbanan är avklarat. ”Vid vissa tidpunkter har vi varit 50 personer som jobbat på platsen”, säger Jörgen Olofsson på Trafikverket.


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Värmlandsbanan genomgår just nu en stor renovering. Bland annat ska här byggas 12 mil ny järnväg mellan Kil och Laxå och i flaskhalsen Karlstad byggs ett nytt mötesspår och en ny bro över Pråmkanalen.

Ett viktigt moment klarades av under helgen 13-15 juni då den 130 ton tunga bron lyftes på plats, i en del i taget. Mobilkranen som användes väger hela 500 ton. Det krävande precisionsarbetet går att se i detalj i filmen från Trafikverket här ovan.

– Det som vi pekade ut som risker är blåsigt väder men det var snudd på optimala väderförutsättningar. Det hela gick snabbare än vad vi hade räknat med, säger Jörgen Olofsson, projektledare på Trafikverket.

Hur lång tid tog det?

– Det ena halvan av bron lyftes på plats på lördagsmorgonen, sedan bytte vi plats på kranen och lyfte den andra delen på plats under söndagen. Det var väldigt spänningsfritt, säger Jörgen Olofsson.

Bygger bort en flaskhals

Huvudentreprenör på platsen är Peab som i sin tur har Infranord som huvudsaklig underentreprenör när det gäller själva järnvägsarbetena.

– Vid vissa tillfällen har vi varit runt 50 personer på plats och jobbat samtidigt kring kanalen, säger Jörgen Olofsson.

Byggkontraktet för arbetet med Pråmkanalen är vara värt cirka 100 miljoner kronor. Den nya bron rymmer det nya mötesspår som ska vara klart i slutet av november. Då försvinner en av flaskhalsarna på den vältrafikerade Värmlandsbanan.

Andreas Jennische, nyhetschef red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.