Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Hårt och färgstarkt underlag med gjutasfalt

Publicerad: 23 januari 2013, 16:22

Gjutasfalt förknippas ofta med något svart och tråkigt. Men med transparenta bindemedel, pigment och färgade stenar kan gjutasfalt ges olika färgnyanser och mönster.


Årligen läggs i Sverige runt 600 000 kvadratmeter gjutasfalt. I de flesta fall rör det sig om svart gjutasfalt, ett material branschen själv säger är svart, starkt och vackert. Men nu kommer färgad gjutasfalt på bred front från sobert grått till färgstarkt rött, grön och blått.

För att tillverka färgad gjutasfalt används transparenta bindemedel, färgpigment och färgade stenar. Metall kan också blandas i vilket ytterligare ökar möjligheten till annorlunda design. Terrazzo av slipad betong för golv och trappor har funnits länge. Med gjutasfalt kan liknande ytor åstadkommas. Metoden kallas Bitu Terrazzo, som är ett registrerat varumärke. Stenar av olika färg och storlek blandas in i gjutasfalten, ytan diamantslipas varefter den kan impregneras för att bättre klara fett och olja.

I Sverige är färgad gjutasfalt än så länge ingen stor produkt.

– Men den har stor potential och vi jobbar hårt för att informera arkitekter, konsulter och beställare om materialets möjligheter, säger Per Murén, teknisk chef på NCC Roads och ordförande i Gjutasfaltföreningen, GASF.

Man ska inte blanda ihop vanlig asfalt och gjutasfalt. Huvudingredienserna är desamma. Skillnaden är att gjutasfalten har mer bindemedel och finmaterial, vilket skapar ett betydligt tätare material utan hålrum. Det gör att gjutasfalten, till skillnad från vanlig asfalt, inte behöver packas och ger en yta som i slitstyrka och hårdhet kan konkurrera med betong. Dessutom blir den vattentät. En annan egenskap är att gjutasfalten kan ta upp deformationer, vilket förhindrar sprickbildning.

Gjutasfalt används till exempel för trafikytor, terrasser, vägar och som vattenisolerande tätskikt. Den stora marknaden är emellertid som beläggning på parkeringsdäck och i garage samt som kombinerat skydds- och bindlager på broar.

I Byggindustrin 3/2013: Läs mer om Gjutasfaltföreningen, GAFS, ett forum för branschen som sprider information om gjutasfalt och nya produkter.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.