onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Industriboomen i norr: Regeringen vill snabba på infrastrukturprojekt

Publicerad: 31 mars 2023, 10:59

Bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) har gett Trafikverket i uppdrag att se över statusen för planerade infrastrukturprojekt i norra Sverige.

Foto: Mattias de Frumerie

Regeringen vill stärka industrisatsningarna i norra Sverige. Därför ger man Trafikverket i uppdrag att analysera status för de mest brådskande infrastrukturprojekten som påverkar regionen.

Ämnen i artikeln:

SvepetAndreas CarlsonTrafikverketjärnvägjärnvägsunderhållväg

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


En sällan skådad industriboom pågår sedan några år i norra Sverige med bland andra Northvolts batterifabrik i Skellefteå och H2 Green Steels stålfabrik i Boden.

Mot bakgrund av det vill regeringen ge Trafikverket i uppdrag att analysera statusen för de planerade åtgärder i transportinfrastrukturen som är viktiga för att möta de nya behov som uppstår i samband med företagsetableringarna i Norrland.

Läs också: Byggboomen i norr består – men orosmolnen hopar sig: ”Den frågan behöver lösas här och nu”

Genom att göra det vill regeringen undersöka hur projekten ligger till men också undersöka om det går att snabba på dem. Något som Trafikverket också får i uppdrag att ta reda på.

– Regeringen ser stora möjligheter för norra Sverige att bli en motor för gröna innovationer och när nya hållbara industrier etablerar sig kan denna del av landet bli ledande i den globala klimatomställningen. Det finns därför ett behov av att få en lägesuppdatering för de planerade åtgärder i transportinfrastrukturen som kan vara till gagn för utvecklingen i norr och samtidigt analysera om några av åtgärderna går att tidigarelägga, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), i ett pressmeddelande.

Trafikverket ska redovisa uppdraget senast den 15 september.

Läs också: Förseningar i stora infraprojekt: "Saknas ett antal miljarder”

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev