Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

"Inför mer vägavgifter för lastbilar"

Publicerad: 15 januari 2009, 07:41

Öka vägavgifterna för godstransporter med lastbil inom EU. Fordonen bör betala hela kostnaden för de skador de orsakar på miljö, hälsa och samhällets infrastruktur, anser den europeiska miljöorganisationen T&E.


Godstransporter med lastbil får hård kritik i en ny rapport från det holländska konsultföretaget CE Delft. Bland annat kommer koldioxidutsläppen från europeiska vägtransporter att öka med 54 procent till år 2030.

Lastbilarna orsakar också 20 procent av trafikstockning i unionen, trots att de bara representerar tre procent av fordonen. Lastbilar vållar också dubbelt så många dödsolyckor per fordon, jämfört med personbilar.

Enligt rapporten betalar bara skatter och avgifter från åkeriföretagen för kostnader kopplade till själva vägnätet. Externa kostnader som nedsmutsning, trafikstockning, buller och olyckor täcks inte av de här pengarna.

Därför bör lagen ändras så att medlemsstaterna får ta ut avgifter som täcker hela kostnaden, anser miljöorganisationen European Federation for Transport and Environment, T&E. Enligt organisationen är medlemsländerna förbjudna att ta ut den här typen av avgifter för lastbilar men inte andra transportslag.

I Sverige betalar alla lastbilar och lastbilsekipage som har totalvikt på minst 12 ton vägavgift. Det innebär att även en lastbil med draganordning och minst 7 tons totalvikt är avgiftspliktig, eftersom den med släpvagn kan ha en totalvikt på 12 ton, enligt Skatteverket.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.