Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Infrastruktur - en vinnarnisch

Publicerad: 1 oktober 2008, 09:19

Infrastruktur blir vinnarsektorn när nyproduktionen av bostäder och kommersiella fastigheter mattas. I tisdags kom infrastrukturproppen med 46 fräscha extramiljarder i anslag de kommande åren (2010-2021) och regeringen ska också se över lagstiftningen för att ge ökade möjligheter till breddad medfinansiering.


I mångt och mycket är det storbolagen – både i entreprenör- och konsultleden – som gynnas när stora och komplexa anläggnings- och energiprojekt läggs ut på banan.

Å andra sidan kan mindre aktörer glädjas åt fortsatt stora volymer inom exempelvis ombyggnadsverksamhet, där miljonprogrammet nu successivt behöver ”rotas”.

Landets största byggkonsult, Sweco, som levererade rekordresultat förra året med en rörelsemarginal på drygt 12 procent, en försäljningsökning med 17 procent och en 20-procentig förbättring av rörelseresultatet, hade en kapitalmarknadsdag förra veckan.
Koncernchef Mats Wäppling ser inga tecken på någon nerkylning.

-Vi pratar snarare om en uppgång. Visst ser vi en nerkylning av den allmänna ekonomin i Sverige och vår omvärld, men vi är övertygade om att flera av våra sektorer kommer att fortsätta att visa tillväxt, säger Mats Wäppling.

-I Sverige ser vi en viss nedgång på bostadssidan vilket påverkar vår arkitektverksamhet, men till stora delar kommer de att klara av att skifta över till de privata och offentliga hussektorerna. Och på koncernnivå räknar vi med att affärsområdena energisystem, infrastruktur och vatten och miljö kommer att fortsätta växa.

Energi, infrastruktur och miljö svarar redan i dag tillsammans för 45 procent av Sweco-koncernens omsättning, och andelen lär öka under de närmaste åren.

Vinnare när investeringarna
i infrastruktur fortsätter öka

Byggare: Skanska och NCC räknar på de på de flesta av entreprenadtyperna. Peab har ingen underjordgrupp kvar, men har gått om arbeten att bjuda på vid sidan av detta.
Österrikiska Züblin är på plats sedan några år tillbaka och förvärvade i våras Oden. Andra aktörer som räknar på större jobb är Sveab (fd PNB Öst), finska Lemcon (Leminnkäinen), norskägda Veidekke, tyska Bilfinger + Berger.

Konsulter: Sweco, ÅF, WSP, Ramböll, Tyréns, Hifabgruppen med flera.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.