Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Infrastruktur för elbilar byggs ut i Göteborg och Stockholm

Publicerad: 14 Maj 2009, 09:44

Elbilsprojekt för drygt 60 miljoner kronor ska dra igång i Göteborg och Stockholm. Bland annat ska 500 laddningsplatser för elbilar installeras ut i städerna.


Övergången till eldrivna fordon kommer att vara ett globalt systemskifte. En satsning på elbilar kan därför ge goda möjligheter till svensk export, anser Energimyndigheten som anslår 15,3 miljoner kronor i stöd till projekten.

De 500 laddningsplatser som ska byggas i Sveriges två största städer ska göra det möjligt att köra en testflotta på 250 elbilar. Det finns idag flera miljoner eluttag som med mindre anpassningar kan fungera bra för elfordon, anser myndigheten.

Men det är viktigt att uppbyggnaden av infrastrukturen sker så optimalt som möjligt för att tekniken inte ska drabbas av flaskhalsar. Därför ska elbilsprojekten bland annat undersöka vilket behov av information som krävs vid laddningen, som laddningsstatus eller larm vid tekniskt fel.

Projekten ska även utreda tekniska krav som laddningskapacitet, säkerhet, anslutningssätt samt betalningssystem. Samt vilka aktörer som kommer att bygga, äga och driva laddplatserna.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.