Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Infrastruktursatsningar hopp i norr

Publicerad: 4 November 2008, 14:06

Efter tre år med mycket stora bygginvesteringar i Norrbotten spår Sveriges Byggindustrier (BI) en avmattning under 2008 och 2009.


Bland annat syns en kraftig inbromsning av bostadsinvesteringarna som väntas minska med över 10 procent. 2007 uppgick bostadsinvesteringarna till 700 miljoner kronor.

Enligt Jan Petschler, regionchef BI Norra Norrland, har kommunerna en avgörande roll för den framtida utvecklingen.

– Det finns ett antal viktiga åtgärder som kommunerna kan vidta för att underlätta ett ökat bostadsbyggande. Exempelvis genom att hålla en hög mark- och planberedskap samt att vara öppen för nya upplåtelseformer, säger Jan Petschler.

På lokalmarknaden ser utvecklingen ganska ljus ut. Under prognosperioden fortsätter de privata lokalinvesteringarna att öka medan de offentliga faller tillbaka.

– I dagsläget har många företag fullt upp med att slutföra pågående lokalprojekt och även 2009 ser ut att bli ett bra år. Den osäkra utvecklingen på finansmarknaden gör dock att det finns en risk att stora lokalprojekt nu skjuts på framtiden. Detta gör att det finns en extra osäkerhet i prognosen för lokalinvesteringarna, säger Jan Petschler.

Anläggningsinvesteringarna och industrins bygginvesteringar har varit mycket stora i Norrbotten under de senaste åren. Stora offentliga anläggningsinvesteringar i kombination med en omfattande utbyggnad av gruvindustrin förklarar utvecklingen.

Nu väntas industrins bygginvesteringar minska betydligt, medan de offentliga anläggningsinvesteringarna ligger kvar på en hög nivå.

– De offentliga anläggningsinvesteringarna och industrins bygginvesteringar har under de senaste åren svarat för 50 procent av den totala byggmarknaden. Det är positivt att företagen och staten vågar satsa på nyinvesteringar i Norrbotten, det ger hopp om framtiden, säger Jan Petschler.

Byggandet i Norrbotten har under de senaste åren varit ganska jämnt fördelat mellan de största kommunerna Kiruna, Luleå, Haparanda, Gällivare och Boden.

–I Norrbotten är byggandet inte lika styrt av enskilda kommuner. En bred efterfrågan minskar risken för stora svängningar i investeringar och sysselsättning när vi nu går in i lite sämre tider, avslutar Jan Petschler.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.