Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Ingen ville rusta Umeå hamn

Publicerad: 8 juni 2011, 07:57

När Umeå Hamn AB skulle rusta upp oljehamnens kaj fick man inte in ett enda anbud. Nu måste upprustningen skjutas minst ett år framåt i tiden.


Oljekajen vid Umeå hamn i Holmsund är byggd på 1960-talet. Upprustningsbehovet är inte akut för att den dagliga verksamheten ska fungera. Men det finns en långsiktig underhållsplan för hela hamnområdet som syftar till att få kostnaderna jämnt fördelade över tiden.

Eftersom upprustningen av oljekajen huvudsakligen handlar om betongjobb bör arbetet utföras under den isfria perioden. Därför talar nu det mesta för att en ny upphandling inte kommer att genomföras förrän våren 2012.

Curt Kristoffersson, vd för Umeå Hamn AB, är en aning överraskad över att inte ett enda anbud kom in, men han tror sig ändå förstå varför.

– Det byggs väldigt mycket i Umeå just nu och ännu fler projekt är på gång.

Hans Levander, ansvarig på NCC för tunga anläggningsjobb i regionen kring Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik kommer ihåg att man diskuterade förfrågningsunderlaget från Umeå Hamn men att man till slut valde att inte lämna något anbud.

– Det var ett beslut som svider för oss, eftersom vi vill arbeta med sådana entreprenader. Våra resurser på anläggningsområdet är för närvarande upptagna med andra pågående projekt. Vi hade nog kunnat räkna på jobbet men vi hade inte kunnat utföra det förrän till hösten.

Hans Levander berättar att NCC:s anläggningsgrupp visserligen växer, men att man vill göra det i lagom takt. Dessutom har man just nu några stora pågående uppdrag, bland annat byggandet av 23 vindkraftverksfundament i Åmliden som ska vara klara till hösten.

Hos Skanska säger sig Erik Berntson, regionchef för väg- och anläggningsbyggen i norra Sverige, inte känna till det enskilda upphandlingsfallet med Umeå hamn. Men han kan mycket väl tänka sig att Skanska har tvingats prioritera bort hamnjobbet, eftersom man har haft fullt upp på både kalkyl- och utförandesidan i Umeå under en längre tid. Dessutom är Skanska engagerat med E4-projektet i Sundsvall samt ett antal stora kraftverksuppdrag.

– Men jag hoppas verkligen att Umeå Hamn tar nya tag. För vår del är projektet intressant, säger Erik Berntson.

Hos Peab föranledde nyhetsrapporteringen om att inga anbud lämnats in på hamnjobbet stor förvåning. Enligt Hans Boija, arbetschef för anläggningssidan, har man nämligen inte sett till något förfrågningsunderlag överhuvudtaget. Han säger samtidigt att sådana uppdrag alltid är intressanta för Peab.

Att Umeå Hamn skulle ha gjort någon miss i detta sammanhang och glömt bort Peab, tillbakavisas av hamningenjören Viktoria Larsson. Hon försäkrar att såväl annonsering som utskick av förfrågningsunderlag skett helt i enlighet med gällande regler.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.