Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Innovationsfokus på Stora Infradagen

Publicerad: 26 januari 2018, 13:08

Mikael Damberg vill att Sverige banar väg för nya innovationer när världen efterfrågar hållbara lösningar.

Foto: Anders Siljevall

Innovationer är livsviktiga för framtida tillväxt, även i entreprenadsvängen. Stora Infradagen tog fasta på utmaningarna och närings- och innovationsminister Mikael Damberg inledningstalade om framtida möjligheter för innovationslandet Sverige.

Ämnen i artikeln:

infrastruktur

Framtid och innovation var ledorden under 2018 års upplaga av Stora Infradagen. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg inledningstalade på Maskinentreprenörernas årliga seminariedag och tog avstamp i den allt mer globaliserade värld vi lever i.

– Världen har skiftat fokus österut. En stor del av den globala tillväxten kommer att ske i Asien. Det är viktigt att inse att detta inte handlar om låglönekonkurrenter längre, berättade ministern.

I allt större omfattning påverkas Sverige av globala skeenden. När Donald Trump talar handel på toppmötet i Davos får det stor betydelse för ett litet exportberoende land i norra Europa. Men Mikael Damberg tog också upp Sveriges styrkor och möjligheter framöver.

– Svenska företag ligger ofta i framkant när det gäller miljöinnovationer. När hela världen söker hållbara lösningar vill jag att Sverige är med och konkurrerar.

Regeringens samverkansprogram för innovation arbetar på flera olika områden. Starta städer är ett.

– Hur bygger vi smartare och mer klimatsmart, hur effektiviserar vi processen så det går att bygga snabbare och billigare? I programmet försöker vi hitta samarbeten som driver utvecklingen framåt.

Staten har en stor roll för att det ska bli verkstad i det innovationsdrivna arbetet.

– Det blir inte mer innovation om man inte jobbar med upphandlingsfrågor. Trafikverket kommer framöver att testa funktionsupphandling i större utsträckning, berättade Mikael Damberg och passade på att lovorda Maskinentreprenörernas storsatsning på sin ME-skola.

– Vi behöver offensiva satsningar när det gäller utbildning på alla nivåer – med särskilt fokus på yrkesutbildningar. Det går inte att skapa bra yrkesskolor utan att branscherna är med.

Läs mer om Stora Infradagen i nästa veckas nummer av Byggindustrin!

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev