fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Kinesiska CRTG redo för tunnelarbete i Nacka

Publicerad: 17 december 2019, 05:00

Kinesiska tunnelbyggaren CRTG:s intåg på svenska marknaden har rönt stor uppmärksamhet. I en intervju med podcasten Hela kedjan berättar bolagets svenska företrädare Cecilia Malmsten att organisationen nu är på plats för tunnelbygget i Nacka.

Ämnen i artikeln:

infrastruktur

AJ

Andreas Jennische

andreas.jennische@fastighetsnytt.se


Det var i september det stod klart att CRTG vunnit upphandlingen om tre arbetstunnlar i Nacka i samband med utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm.

En rad röster inom branschen har kritiserat valet och uttryckt oro för lönedumpning, dåliga arbetsvillkor och riktar anklagelser mot CRTG gällande underpris.

Läs även: Kinesiska CRTG svarar på kritiken

I det senaste avsnittet av Nima Assadis podcast Hela kedjan berättar bolagets Sverigechef Cecilia Malmsten att tjänstemannaorganisationen är rekryterad och redo för byggstart.

– Vi kommer här att ha vissa kinesiska medarbetare men huvuddelen kommer att vara svenskar. Vi har rekryterat i princip alla till den organisationen som vi behöver. Det är en del i det här projektet som gått mycket bättre än vad jag vågat hoppas på med tanke på att vår bransch präglas av bristande resurser, säger Cecilia Malmsten i Hela kedjan.

Enligt Cecilia Malmsten ska ett ett arbetsteam på ungefär 40-50 personer som jobbar i skift hantera själva tunneldrivningen. Metoden ska enligt kontraktet med Region Stockholm och Förvaltningen för utbyggd tunnelbana vara spräng och gräv.

Cecilia Malmsten underkänner de röster som säger att priset på tunnlarna, 276 miljoner kronor, skulle vara ett skambud. Hon tillbakavisar också den kritik som hävdat att kinesiska staten är redo att stödja projektet med pengar.

– Det stämmer inte. Vårt moderbolag är CREC (Chin Railway Group Limited) är börsnoterat i Hong Kong och agerar i enlighet med regler för sådana, säger Cecilia Malmsten i podden.

Läs även: Kinesiska CRTG känner lättnad efter nytt besked

Under de senaste tre åren har Cecilia Malmsten arbetat för CRTGs: räkning i Sverige med att etablera kontakter med lokala leverantörer som inte bara har avancerad teknologi och bra kvalitet utan också bra service och som delar bolagets värdegrund.

Hon svarar så här på frågan om vad som kännetecknar CRTG:s värdegrund:

– Ömsesidighet och respekt. Och när jag säger ömsesidighet så menar jag att man har approachen att det är ett givande och tagande i ett samarbete. Man har självklart kontrakt, men det kommer alltid att uppstå situationer. Så har det i alla fall varit i de byggprojekt jag varit med i, att det uppstår situationer som kanske ingen har kunnat förutse i förväg. Då är det viktig att man har med sig bra personer som man kan lösa problemet tillsammans med.

Du kan lyssna på hela intervjun med Cecilia Malmsten i Hela kedjan här.

Relaterade artiklar

CRTG:s Sverigechef ska etablera ny spansk aktör i Sverige

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev