Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Klartecken för Botniabanan över Umeälven

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Nu har Banverket fått sitt tillstånd att bygga Botniabanan genom Umeälvens delta. Miljödomstolen meddelade klockan 14 i dag en deldom som ger Banverket tillstånd enligt miljöbalken att bygga en 1 900 meter lång bro över älven och delar av strandängarna.

Man kan även läsa domen som ett indirekt godkännande av hela etappen in mot Umeå - även genom det omstridda Natura 2000-området - eftersom Miljödomstolen konstaterar att den är bunden av det tillstånd som regeringen gav redan den 12 juni 2003. Dessutom skriver domstolen uttryckligen att "det intrång som uppkommer såväl genom järnvägsbrons anläggande som nu är föremål för prövning som genom framdragandet av banan i övrigt genom natura 2000-områdena med god säkerhetsmarginal kompenseras genom de i kompensationsplanen redovisade åtgärderna." Botniabanans informationschef Jan Bergman vill dock ligga lågt.

- Vi vill inte övertolka domen utan tar bara fasta på de delar som omfattas av deldomen. Men det ser ljust ut inför resterande domar som kommer den 13 juni.

Västerbottens Ornitologiska Förening hör till de hårdaste motståndarna till banans dragning genom deltaområdet. Föreningens ordförande Leif Bildström blir inte särskilt överraskad när Byggindustrin berättar om domens innebörd.

- Men jag är ytterst tveksam till de där kompensationsåtgärderna. Jag tror att störningarna blir mycket större än åtgärderna kan kompensera.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.