Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Klippte av kabel – nu får företaget böta

Publicerad: 4 januari 2019, 09:10

När Infranord genomförde arbeten i Södertunneln kapades av misstag en högspänningskabel. Det var ett misstag allvarligt nog att leda till en företagsbot på 150 000 kronor.


Den 22 juni 2017 arbetade två arbetstagare på järnvägsentreprenören Infranord med att skarva en telekabel i Södertunneln mellan Stockholms central och Stockholms södra station. Av misstag klippte en av dem av högspänningskabel. Det uppstod en ljusbåge som gav personen brännskador i ansiktet och på händer, bröst och underarmar – en skada som beskrivs som "inte ringa".

Händelsen hamnade på Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål, som bedömde händelsen som ett arbetsmiljöbrott.

Arbetsuppgiften hade inte riskbedömts och de två arbetstagarna, som vanligtvis arbetar med andra uppgifter, hade inte fått närmare instruktioner om hur arbetet skulle utföras. Dessutom saknades rutiner inom bolaget för vem som ska riskbedöma när en arbetstagare används för andra uppgifter än normalt.

Åklagaren har nu förelagt Infranord med en företagsbot på 150 000 kronor.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.