onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Lönsamt bygga Förbifart Stockholm

Publicerad: 5 mars 2009, 12:23

Vägverkets kompletteringar avseende Förbifart Stockholm har lämnats till Miljödepartementet. Enligt verkets beräkningar är projektet samhållsekonomiskt lönsamt.

Ämnen i artikeln:

infrastruktur

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


I november begärde Miljödepartementet kompletteringar på femton punkter inför regeringens tillåtlighetsprövning av Förbifart Stockholm.

Den största förändringen är förslaget om en tunnel under, i stället för en bro över, Lambarfjärden fjärden. Det innebär att cirka 17 av den 21 km långa vägsträckan nu föreslås gå i tunnel. Tunnelalternativet innebär mindre miljöpåverkan i rekreationsområden på norra Lovön och i Grimstareservatet.

I kompletteringen rekommenderar Vägverket ett alternativ med två cirkulationsplatser på Lovön.

Cirkulations-platserna och tunnelmynningarna har också flyttats från de öppna landskapen till mer diskreta lägen vid Edeby och Tillflykten. Alternativet innebär en anpassning till den känsliga miljön.

Enligt Vägverkets beräkningar av koldioxidutsläppen innebär Förbifart Stockholm en liten ökning i förhållande till om leden inte byggs. Beräkningarna i utredningen visar även att Förbifart Stockholm är samhällsekonomisk lönsam.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev