Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Lönsamt bygga Förbifart Stockholm

Publicerad: 5 mars 2009, 12:23

Vägverkets kompletteringar avseende Förbifart Stockholm har lämnats till Miljödepartementet. Enligt verkets beräkningar är projektet samhållsekonomiskt lönsamt.


I november begärde Miljödepartementet kompletteringar på femton punkter inför regeringens tillåtlighetsprövning av Förbifart Stockholm.

Den största förändringen är förslaget om en tunnel under, i stället för en bro över, Lambarfjärden fjärden. Det innebär att cirka 17 av den 21 km långa vägsträckan nu föreslås gå i tunnel. Tunnelalternativet innebär mindre miljöpåverkan i rekreationsområden på norra Lovön och i Grimstareservatet.

I kompletteringen rekommenderar Vägverket ett alternativ med två cirkulationsplatser på Lovön.

Cirkulations-platserna och tunnelmynningarna har också flyttats från de öppna landskapen till mer diskreta lägen vid Edeby och Tillflykten. Alternativet innebär en anpassning till den känsliga miljön.

Enligt Vägverkets beräkningar av koldioxidutsläppen innebär Förbifart Stockholm en liten ökning i förhållande till om leden inte byggs. Beräkningarna i utredningen visar även att Förbifart Stockholm är samhällsekonomisk lönsam.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.