måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Luleå söker externa aktörer för att bygga ut hamnen

Publicerad: 7 augusti 2023, 12:32

Anders Dahl, vd för Luleå Hamn.

Foto: Luleå Hamn

Luleå Hamn kan gå vidare och upphandla externa aktörer som kan vara med och finansiera, bygga och operera delar av den planerade nya hamnen i staden. Det står klart efter ett beslut från Transportstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

SvepetLuleå kommuninfrastrukturLuleå

Projektet med att etablera en ny djuphamn i Luleå, den så kallade Malmporten, fortgår, men parallellt har behoven av tekniskt avancerade hamnlägen ökat. Den 22 maj gav Luleås kommunfullmäktige tillåtelse till Luleå Hamn att söka en lösning med externa parter som kan vara med och finansiera, bygga och operera delar av den kraftigt expanderande hamnverksamheten i Luleå.

Läs även: Byggtalangerna i norr: "Vi måste fylla på med unga medarbetare"

Med ett färskt godkännande från Transportstyrelsen har Luleå Hamn nu möjligheten att göra detta.

– Nu kan vi ta nästa viktiga steg. Målet är att upphandla en trygg extern partner som vill och kan vara med och förverkliga och driva en ny hamn i Luleå. Den nya hamnen ska om tio år kunna hantera tre till fyra gånger så mycket gods som i dag för att möjliggöra industrins gröna omställning i norr, säger Anders Dahl, vd på Luleå Hamn, i ett pressmeddelande.

Det avtal som ska tecknas ger en framtida hamnoperatör i uppdrag att operera en stor del av hamnen under ett visst antal år, för att bland annat utföra arbetet med att lasta och lossa fartyg och sköta hamnens logistik, lagerhållning och godsflöden på uppdrag av Luleå Hamn. Efter avtalstidens slut återgår verksamheten till hamnens kontroll. Målet är att ha upphandlingen klar vid årsskiftet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev