lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Miljarduppdrag skapar 6 000 nya jobb

Publicerad: 15 april 2020, 07:48

Grönt ljus för HS2-etappen ger säkerhet till anställda i en osäker tid, menar Strabags CEO Thomas Birtel. Foto: Strabag

Skanska ska tillsammans med österrikiska Strabag och brittiska Costain bygga en del av Storbritanniens nya höghastighetsjärnväg, High Speed 2. Skanskas del i samarbetet är värt cirka 13,9 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

infrastruktur

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Avtalet, som Skanskas, Strabags och Costains gemensamma joint venture-bolag har tecknat med HS2 Ltd, innebär att man ska påbörja utformning och byggnation av den södra delen av den första fasen på den nya höghastighetsjärnvägen, vilket omfattar större tunnlar vid infarten till Londonterminalen vid Euston station.

Joint venture-bolaget har tidigare arbetat med schemaläggning och förberedelser för anläggningsarbetet. Det nya avtalet markerar övergången till slutgiltig design och byggnation.

LÄS MER: England bygger ny järnväg på utbildningsgrund

Uppdraget förväntas löpa till 2026 och det totala värdet av affären uppgår till 3,3 miljarder pund, vilket motsvarar drygt 41,3 miljarder kronor. Skanskas del av avtalet är värt 1,12 miljarder pund, cirka 13,9 miljarder kronor, medan Strabag meddelar att deras andel är 32 procent.

Avtalet förväntas skapa över 6 000 nya jobb, varav 1 500 i samriskbolaget och över 4 800 i leverantörskedjan.

På grund av den pågående coronapandemin har all byggaktivitet utom den som är nödvändig ur säkerhetssynpunkt satts på paus inom HS2-projektet. Design- och förberedelsearbetet har dock pågått för fullt på distans.

– Trots de unika utmaningarna som coronakrisen innebär är vi glada att nästa steg i färdigställandet av detta komplexa projekt har tagits. Avtalet ger våra anställda en känsla av säkerhet i denna osäkra tid, säger Thomas Birtel, CEO för Strabag, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev