Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Miljödepartementet vill ha miljöbesked om Förbifart Stockholm

Publicerad: 17 November 2008, 10:24

Miljödepartet kräver bättre information om Förbifart Stockholms totala miljö- och klimatpåverkan från Vägverket.


– Det är helt avgörande för vår prövning att Vägverket ger oss en bättre beskrivning av projektets klimatpåverkan. Underlaget ska bygga på aktuella trafikprognoser där vi får se vad som hänt sedan trängselskatten införts, och vi behöver också en bättre redovisning över vad som sker med luftutsläpp och miljökvalitetsnormer i övrigt, säger miljöminister Andreas Carlgren i ett uttalande.

I ett brev till Vägverket har Miljödepartementet samlat 15 punkter där departementet vill se kompletteringar, bland annat:

* En aktuell redovisning av miljökonsekvenserna under byggtid respektive drifttid där det ska framgå hur projektet påverkar möjligheterna att nå Sveriges klimatmål. Redovisningen ska innehållaberäknad energiåtgång samt beräknad mängd utsläpp av klimatpåverkande gaser och luftföroreningar.

* Vilka konsekvenserna blir om korsningen av Lambarfjärden sker i tunnel istället för på bro.

* En utvecklad och förtydligad redovisning av motiven till att de tidigare studerade alternativen Diagonal Ulvsunda och det så kallade Kombinationsalternativet valts bort.

* En uppdaterad redovisning av aktuella trafikprognoser för Förbifart Stockholm och övrigt vägnät som berörs om projektet genomförs som också beaktar trängselskattens effekter.

– Det är nödvändigt med ett heltäckande underlag för att kunna göra den grundliga miljöprövning som ett projekt av denna storlek kräver. Miljökonsekvenserna behöver vara tydligt belysta när vi ökar rörligheten och flexibiliteten i Stockholmstrafiken, säger Andreas Carlgren.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.