onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Missnöjda tar fram egen vision för järnvägen

Publicerad: 1 juli 2014, 14:58

Bild 1/3  

Sweco och Tågoperatörerna gör tummen ner åt regeringens satsning på järnvägen. Nu kontrar de med en egen vision fram till 2050.

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014Swecoinfrastrukturjärnvägjärnvägsunderhåll

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


– Locket ligger på. Vi kan inte köra mer tåg på järnvägen 2030 mot vad vi gör idag. Det krävs en kraftig utbyggnad, säger Martin Sandberg, trafik- och infrastrukturstrateg på Sweco.

I den nationella planen som presenterades för en tid sedan ska 522 miljarder satsas på järnvägen. Enligt regeringen är det den största satsningen någonsin.

– Det stämmer i kronor räknat. Men jämfört med BNP sattes de senaste rekorden på 1950- och 1960-talen. Sanningen är istället att infrastrukturskulden växer, kommenterar Martin Sandberg.

Planerna som finns räcker inte, enligt honom och de andra inbjudna talarna på ett seminarium under Almedalsveckan. Till dem hör både SJ:s vd Crister Fritzon, Klas Wåhlberg, vd för Bombardier samt Christel Wiman, vd för branschföreningen Tågoperatörerna.

– Vi gör investeringar som ska räcka i fyrtio år och behöver få mer klarhet i vad som händer med infrastrukturen i framtiden. Annars är risken att vi investerar i teknik som är föråldrad eller att vi tvingas skjuta helt på viktiga investeringar, säger Crister Fritzon.

För att pressa regeringen presenterar Sweco och Tågoperatörerna nu en egen mer långsiktig vision om järnvägen fram till 2050. Den möjliggör att resandet tredubblas och godstransporterna fördubblas. I visionen satsas tre gånger mer på järnvägen jämfört med i den nationella planen. Här uppmärksammas att utvecklingstrenderna idag pekar mot en fortsatt stark efterfrågan på tågtrafik, men att den nationella planen för 2014–2025 inte räcker för att möta framtidens efterfrågan.

– Med vår vision kapas restiderna med upp till hälften bland annat på sträckan Sundsvall-Stockholm. Inrikesflyget kommer delvis att slås ut, säger Martin Sandberg.

Enligt honom är det omöjligt att nå ytterligare regionförstoring med hjälp av bilen.

– Höghastighetståg är det som ofta byggs ute i världen för persontrafiken. Det räknas som normalstandard för ett nybygge. Den som ska bygga gammalt måste tänka efter varför man ska göra det.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev