fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Motgångarna fortsätter: upphandling på Förbifarten stoppas

Publicerad: 13 november 2019, 12:54

Ove Strömberg, inköpsansvarig för Förbifart Stockholm hos Trafikverket.

Trafikverket söker ny entreprenör till Förbifart Stockholm efter uppsagda LSAB. Men anbuden som kommit in håller inte måttet och upphandlingen måste nu göras om.

Ämnen i artikeln:

TrafikverketFörbifart Stockholminfrastruktur


Sedan italienska LSAB sades upp från tunnelbygget på Lovön i mars i år har Veidekke arbetat med en så kallad skyddsentreprenad i tunnlarna. Detta i väntan på att en ny ordinarie entreprenör ska upphandlas. Den 25 oktober löpte anbudstiden för det ut men det är så få anbud som kommit in att Trafikverket nu väljer att inte gå vidare med någon av entreprenörerna.

– Vi ville handla upp på både pris och kvalitet, men efter kvalificeringsfasen kan vi konstatera att vi inte har tillräcklig konkurrens. Därför har vi beslutat att avbryta upphandlingen, säger Ove Strömberg, inköpsansvarig för Förbifart Stockholm hos Trafikverket.

Ove Strömberg berättar att Trafikverket gick ut till de entreprenörer som deltagit med informationen i måndags. Han vill inte gå in på hur många anbud som har kommit in eller vilka bristerna i dem har varit.

– Vi har valt att lägga sekretess på de anbud som har kommit in för att inte störa den nya upphandling som vi nu måste göra. Jag vill inte gå in på några detaljer utan kan bara konstatera bristande konkurrens. Man kan säga att det faller på grund av flera olika faktorer.

Den nya upphandlingen kommer att ske så snart som möjligt. Några datum finns dock inte än. Men några stora förändringar i hur upphandlingen utformas kommer det enligt Ove Strömberg inte att bli. Han hyser trots det hopp om att anbuden i den nya upphandlingen kommer att bli fler.

– Vi hoppas att de som redan har kommit in med anbud ska lämna anbud på nytt. Dessutom vet vi att det har funnits andra som har varit intresserade men som inte lämnade anbud. Vi hoppas att även de ska delta i den nya upphandlingen, säger han.

Etappen under Lovön var redan drygt ett år försenad när arbetena som utfördes av LSAB avbröts i mars. Förra veckan meddelade Trafikverket att Förbifart Stockholm kommer att bli fyra år försenad och 3,3 miljarder kronor dyrare.

Är det inte risk att upphandlingen som måste tas om försenar och fördyrar projektet ytterligare?

– Vi bedömer att det inte kommer påverka tid och kostnad. Risk föreligger alltid men det gör det i alla projekt.

Trafikverkets jurister ser just nu över möjligheten att skynda på upphandlingen.

– Målet är att slutföra upphandlingen i början av nästa år. Det finns ett antal möjligheter inom ramen för lagen om offentlig upphandling att göra det, till exempel korta tiden vid särskilt uppkomna situationer, säger Ove Strömberg.

Hur ser marknaden ut generellt just nu för att kunna hitta entreprenörer till era stora projekt?

– Det varierar. Det är alltid svårt att vara säker på att få in anbud, särskilt till de allra mest komplexa entreprenaderna. Vi vet att vi framöver kommer att behöva mer resurser än vad som finns på marknaden.

Läs mer: Förbifarten kraftigt försenad

Läs mer: Förbifartens projektchef om kraftiga förseningen

Relaterade artiklar

Ny entreprenör klar på Lovön

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev