tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

NCC bygger högspänningsledning i väst

Publicerad: 27 december 2022, 18:45

NCC har tecknat ett nytt stort avtal med Svenska kraftnät.

Foto: Jenny Johnsson

NCC ska på uppdrag av Svenska kraftnät att bygga en luftledning för elöverföring på 400 kV som ska bidra till att säkra elförsörjningen i sydvästra Sverige. Affären är värd 270 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

SvepetNCCSvenska Kraftnätinfrastrukturbyggkontrakt

R


Projektet omfattar uppförandet av en 17 kilometer lång 400 kV luftledning mellan Stenkullen i Lerums kommun och Ingelkärr i Ale kommun. Entreprenaden har planerats och projekterats sedan mars 2022, och nu inleds produktionsfasen med byggstart under januari 2023. NCC:s uppdrag omfattar bland annat projektplanering, avverkning, byggvägar, fackverksstolpar, installation av fas- och topplinor och driftsättning.

Läs även: Nyab-chefen om strategierna på den exploderande elinfrastrukturmarknaden

– Luftledningen mellan Ingelkärr och Stenkullen är en central infrastruktursatsning som vi ser mycket fram emot att genomföra tillsammans med Svenska kraftnät. Genom att NCC involverades redan i planeringsskedet har vi skapat goda förutsättningar för ett effektivt arbete med omsorg för de offentliga medel som används i projektet, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure, i ett pressmeddelande.

Läs även: Här är entreprenaderna som nya spanska aktören vill ta: ”Där ser vi att vi verkligen kan bidra”

Den nya ledningen är en viktig del i förstärkningen av transmissionsnätet i Västra Götaland. 400 kV är den högsta spänningen som används i Sverige för överföring av elektrisk energi vid växelström.

Bygget av luftledningen inleds i januari 2023 och beräknas vara färdigt i januari 2025. Affären har ett ordervärde på cirka 270 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev