Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

NCC bygger Norrströmstunneln

Publicerad: 24 september 2008, 08:07

Idag, onsdag, undertecknar NCC och Banverket avtalet som beräknas vara värt cirka 1, 5 miljarder kronor.


Norrströmstunneln, är den enskilt största entreprenaden på Citybanan. Tunneln sträcker sig mellan Riddarholmen och Gamla Brogatan strax norr om Centralstationen i Stockholm.

Idag, onsdag, tecknar NCC Construction Sverige avtal med Banverket om att bygga.

- Det känns bra att ha gått i mål med upphandlingen för Norrström, Citybanans största entreprenad. Vi är mycket nöjda och ser fram emot samarbetet med NCC, säger projektchef Kjell-Åke Averstad.

Han är nöjd med den internationella upphandlingen som skett i hård konkurrens mellan flera kvalificerade anbudsgivare.

- Vi hade tre kvalificerade ansökningar att ta ställning till. I konkurrens fann vi denna gång att NCC bäst motsvarade uppställda kriterier, säger projektchef Kjell-Åke Averstad.

Avtalet innebär en entreprenad i utökad samverkan. Arbetet börjar närmast med ett intensivt projekteringsarbete och med förberedande byggarbeten i början av 2009. Kontraktstiden är 5,5 år.

Uppdraget är ett av de större anläggningsuppdragen i Stockholm på flera år och ordervärdet uppgår till cirka 1, 5 miljarder kronor.

NCC:s del av projektet ska bli färdigt under 2015. Entreprenaden omfattar även anläggningsarbeten för byggande av Stockholm City, en helt ny pendeltågstation, med nya uppgångar intill Stockholms centralstation.

Sammanlagt ska 510 000 kubikmeter berg schaktas bort när drygt en kilometer spårtunnel ska byggas och utrymme för den nya stationen och dess uppgångar skapas. Omkring 13 300 kubikmeter betong att gå åt.


fakta

   Citybanan som helhet ska vara klar år 2017.
   Som mest kommer arbetet att sysselsätta cirka 150 personer.
   Orderregistrering sker i det tredje kvartalet 2008.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.