tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

NCC bygger om anrikt vattenkraftverk för 160 miljoner

Publicerad: 17 mars 2023, 09:45

Hammarforsens kraftstation i Indalsälven, Jämtland. Till höger Richard Mattson, produktionschef på NCC Infrastructure.

Hammarforsens kraftverk behöver rustas upp inför kommande extremväder. Uppdraget har gått till NCC till ett ordervärde om 160 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

SvepetNCC Infrastructureombyggnadinvesteringarinvesteringsstöd

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Hammarforsens kraftverk stod färdigt 1928 och ligger i Hammarstrand vid Indalsälven i Jämtland. Nu har ägaren Statkraft gett i uppdrag till NCC att genomföra dammsäkerhetshöjande åtgärder, bland annat ingår det att bygga om ett utskov för att öka avbördningskapaciteten.

Syftet är att kunna möta risken för ökande extremflöden kopplat till klimatuppvärmningen. Arbetet vid Hammarforsens kraftverk innefattar arbete med fångdammen, rivningsarbeten, byte av befintlig segmentutskovslucka och två mindre dammluckor.

Läs också: Dammbyggare måste bemästra berget

– NCC och Statkraft känner varandra väl genom tidigare gemensamma projekt och ett pågående ramavtal där vi utvecklat ett förtroende och en samsyn. I och med NCC:s erfarenhet av liknande vattenkraftverksprojekt har vi kunnat erbjuda Statkraft en produktionsvänlig och kostnadseffektiv lösning för kraftverket i Hammarforsen, säger Richard Mattsson, produktionschef NCC Infrastructure, i en kommentar.

Projektet beräknas stå klart under våren 2025.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev