fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

NCC får miljarduppdrag på Gula linjen – och här är fler upphandlingar som är på gång

Publicerad: 24 februari 2021, 14:56

NCC bygger station Hagastaden. Entreprenaden är värd 1,2 miljarder kronor. Foto: Region Stockholm/ &Rundquist/3D HOUSE

NCC ska bygga station Hagastaden på den nya tunnelbanelinjen till Arenastaden. Ordervärdet är beräknat till cirka 1,2 miljarder kronor. Samtidigt är flera tunga upphandlingar på gång inom den nya tunnelbanan.

Ämnen i artikeln:

tunnelbanaNCCinfrastruktur

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Uppdraget att bygga den nya tunnelbanestationen Hagastaden är omfattande och tekniskt komplext och ska genomföras i centrala Stockholm med kringliggande bostadshus, Karolinska Universitetssjukhuset, Gustaf Vasa kyrka, kontor och annan stadsbebyggelse, samt pågående trafik såväl ovan som under jord.

LÄS MER: YIT om tunnelbanekontrakten: ”Vi är inte mätta ännu” 

I NCC:s uppdrag ingår bland annat att bygga fyra entréer: en i Karolinska Universitetssjukhuset, en på det nya torget utanför sjukhuset, en mot Karolinska Institutet och en vid Torsplan. Dessutom ska två biljetthallar byggas, en vid Torsplan och en vid Karolinska Universitetssjukhuset. NCC ska också bygga schakt för rulltrappor, en intilliggande servicetunnel samt spårtunnlar som ansluter till tunnelbanans gröna linje vid Odenplan.

Fler upphandlingar på gång

Region Stockholm genomför just nu ett flertal upphandlingar kring den nya tunnelbanan. Här är några som är på gång just nu:

 

Upphandling: Berg- och anläggningsentreprenad Arenastaden - Södra Hagalund. Arbetstunnel och huvudtunnel.
Bedömd kostnad:
Över 1 miljard kronor.

Planerad uppdragsstart: Q3 2021.

Status: Upphandling pågår.

 

Upphandling: Bygg- och installationsentreprenad Södra Hagalund och Arenastaden samt genomgående tele/ styr för hela Gula linjen.

Bedömd kostnad: Över 1 miljard kronor.

Planerad uppdragsstart: Q1 2023.
Status:
Planerat utskick av förfrågningsunderlag Q1 2022.

 

Upphandling: BEST-montage. Montagearbeten för ny spåranläggning. Spår- och växelmontage, strömskeneanläggning, lågspänningsinstallationer i spårtunnlar, signaler med mera.

Planerad uppdragsstart: Q4 2022.

Bedömd kostnad: 200-400 miljoner kronor.

 

Källa: Upphandlingstidplan, Region Stockholm

NCC har genomfört flera liknande projekt. Exempel från Stockholm i närtid är den nya pendeltågstationen Stockholm City och Norsborgsdepån. För att få rätt kompetens i projektet kommer projektorganisationen att utgöras av medarbetare från olika delar av NCC, bland annat från Norge där NCC har många medarbetare med kompetens för bergarbeten.

LÄS MER: Implenias Jiri Englén om tunnelprojekten de gärna vill ta

− Projektet passar NCC. Vi har kapaciteten att bygga komplex infrastruktur i innerstadsmiljö som är logistiskt utmanande och där stor hänsyn ska tas till allmänheten, pågående verksamhet och trafik. Vi ser fram emot att i samverkan med Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana bygga ut tunnelbanan för att göra det enklare och snabbare att resa mellan olika stadsdelar i ett Stockholm som utvecklas, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef på NCC Infrastructure, i ett pressmeddelande

Byggnationen inleds till hösten och den nya linjen planeras öppna för trafik 2028.

Uppdraget är en utförandeentreprenad i samverkan och kontraktet beräknas till cirka 1,2 miljarder kronor. Entreprenaden utförs av NCC Infrastructure tillsammans med NCC Building Sweden. 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev