Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

NCC får utökat ansvar på Förbifarten

Publicerad: 15 oktober 2018, 11:12

Illustration: Tomas Öhrling

Sedan den första september är arbetet igång igen inom ett avgränsat område på NCC:s entreprenad vid Förbifart Stockholms etapp i Häggvik.


– Vi schaktar jord och ska börja med bergsprängning intill E4:an. Det är ett tjugotal personer på plats. I februari räknar vi med att påbörja arbetet med betongtunneln under E4:an, säger Bertil Schmidt som är NCC:s ombud för entreprenaden.
Det var i mitten av januari 2018 som NCC pausade arbetet eftersom de ansåg att de arbetshandlingar som Trafikverket försett dem med var bristfälliga. Bertil Schmidt vet inte när arbetet kan vara i full gång igen, men säger att del för del kommer att kunna återupptas under våren 2019.
– Vi har stått still så länge det har varit förnuftigt. Nu känns det meningsfullt att driva arbetet vidare. Projektet ligger inte på Förbifartens kritiska linje så uppehållet bör inte påverka öppnandet, säger han.
Delar av projekteringen som NCC tidigare har underkänt har nu flyttats över till NCC själva. Ett tiotal tjänstemän arbetar just nu med bland annat digitalt modellarbete för att få fram arbetshandlingar som NCC känner är tillförlitliga. Det handlar bland annat om schaktprojektering och detaljer som rör påfartsrampen under Norrortsleden, berättar Bertil Schmidt.

Hur har ni löst övertagandet av projekteringen ekonomiskt och juridiskt gentemot Trafikverket?

– Vi jobbar med de frågorna just nu och vi har en konstruktiv dialog, säger Bertil Schmidt.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.