Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

NCC förbättrar väg i Värmland

Publicerad: 24 februari 2010, 09:04

NCC Roads Sverige har fått uppdraget att förstärka och asfaltera 166 kilometer landsväg över hela Värmland - ett av de mest omfattande beläggningsarbetena NCC utfört i Sverige på senare år.


I uppdraget, som kommer från Vägverket Region Väst, ingår att vägarna ska få ny asfalt och att bärkraften förstärks för att öka säkerhet och framkomlighet. Ordern är värd 70 miljoner kronor.

Arbetet är fördelat på 24 delsträckor och berör hela Värmland från Bograngen i norr, och Köla i väst till Lånban i öst samt Väse i söder.

På två tredjedelar av vägarna ska bärlagret under asfalten förstärkas vilket gör att arbetet kräver mycket stora mängder av både grus och asfalt. Trafik och tjälskador har med tiden deformerat grunden i vägarna. NCC kommer att bygga upp vägarna med 100 000 ton grusmaterial och sedan lägga på ny asfalt.

De 100 000 ton asfalt uppdraget kräver vilket motsvarar 3 000 lastbilar med släp och 100 tankbilar med släp med bitumen. Då miljöanpassning är en viktig del i arbetet använder NCC ett mobilt asfaltsverk för att korta dessa tunga transporter och skona miljön. Avståndet för asfaltstransporterna minskar därmed från åtta till två mil.

För att reducera miljöpåverkan ytterligare använder NCC en så kallad halvvarm asfalt som hettas upp till 75 grader i stället för 150 grader för vanlig asfalt. Den är även mjukare och kan på så vis självläka tjälskador lättare, så att vägen inte behöver repareras lika ofta.

Arbetet startar i maj och beräknas vara klart i september.

Totalt sysselsätts 50 personer varav cirka 20 är NCC-anställda.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News