Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

NCC plockar järnvägsuppdrag i Gävle

Publicerad: 16 mars 2020, 08:08

NCC har fått uppdrag av Trafikverket att bygga ut Röstbos mötesstation i Gävleborgs län för ökad kapacitet. Ordervärdet ligger på cirka 110 miljoner kronor.


NCC:s uppdrag går ut på att förlänga bangården i Röstbo och bygga ut för tre järnvägsspår. Förlängningen av bangården och utbyggnad till tre spår innebär att långa, tunga godståg kommer att kunna mötas och lämna mötesstationen samtidigt. Utbyggnaden görs för att öka kapaciteten för tåg upp till 750 meter. På så vis blir godstågshanteringen säkrare mellan Söderhamn och Gävle samtidigt som persontrafiken söderut kan hållas tät och snabbgående.

Röstbo mötesstation ska även utformas för anslutning till planerat dubbelspår med 250 kilometer i timmen som är tänkt att ansluta i norr. På sträckan mellan Röstbo driftplats och Kilafors, ska det även byggas nya blockkiosker, där all elektronik ska finnas för att manövrera spåren.

Infranord underentreprenör

NCC utför arbetet tillsammans med Infranord som är underentreprenör.

– NCC har stor erfarenhet och kompetens gällande järnvägsprojekt där ban-, el-, signal- och telearbeten ska utföras, så kallat BEST-arbete. Senast gjorde vi liknande arbeten tillsammans med Infranord på sträckan Marmaverken-Söderhamn och på en tidigare etapp av Röstbo mötesstation, säger Stefan Green, produktionschef, Civil Uppsala/Gävle/Dala, NCC Infrastructure, i ett pressmeddelande.

Det nya projektet startar i mitten av april 2020 och beräknas vara klart sommaren 2021.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.