måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Nobel Center ska byggas vid Slussen

Publicerad: 7 februari 2020, 12:24

Turerna kring Nobel Center fortsätter. På fredagen presenterade stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten en ny plats för det omstridda projektet. Mer specifikt handlar den nya platsen om Stadsgårdskajen som vetter mot Skeppsbron.

Ämnen i artikeln:

Nobel centerinfrastruktur

– Det är inte klart hur Nobel Centret kommer att se ut ännu. Vi kommer att arbeta med de kommande åren. Jag är väldigt glad att Slussen blir centrets nya hem, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) till pressen.

Den ursprungliga planen var att bygga Nobel Centret på Blasieholmen, men efter långa överklagandeprocesser fick planerna skrotas. Initialt ville Nobelstiftelsen lägga ner hela projektet, men är nu, trots tidigare motstånd, redo att börja på ny kula.

– Det känns väldigt bra att kunna göra en nystart efter det som har hänt, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten.

Läs även: Stoppa bygget – när folket gör uppror

Atrium Ljungberg är en stor ägare av Slussen i dag och har redan flera byggrätter i området, men är nu redo att lämna över den här markanvisningen där planen var att börja bygga nya kontor på platsen 2025.

– Ett Nobel Center stämmer väl överens med vår vision också. Jag är stolt över att vi har fått möjlighet att hjälpa till i den här överenskommelsen, säger bolagets vd Annica Ånäs.

– Men det var först i dag som vi skrev på avtalet. Nu är det upp till staden att välja arkitektbyrå som kan ta fram en ny utformning för byggnaden, något som passar platsen, säger Ånäs till Fastighetsnytt.

Läs även: Nobelmuseets interiör väcker ilska

Hon meddelar också att Atrium Ljungberg inte kommer att vara med och finansiera projektet.

Lars Heikensten säger att den ursprungliga finansiella lösningen av bygget består.

– Vi har pratat med finansiärer, men inget kunde bli klart förrän platsen blev spikad, säger Lars Heikensten.

Här ska Nobel Center ligga vid Slussen

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev