Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infrastruktur

Nöjda parter efter nytt Väg- & Banavtal

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Efter en riktig nattmangling kom Sveriges Byggindustrier och Facket för Service och Kommunikation (Seko) överens om ett nytt avtal i fredags.

- Vi tyckte vi stod så nära varandra flera gånger och att bryta då hade kunnat innebära att vi fått börja om, förklarar BIs förhandlingschef Per Helgesson de nattliga övningarna.

Eftersom Väg- & Banavtalet lönemässigt ska spegla det avtal som träffades våren 2004 mellan Teknikföretagen och Metall behövde förhandlarna inte köra fast i diskussioner om kronor och ören. I stället kunde man koncentrera sig på att hitta lösningar för att ge såväl medarbetarna som arbetsgivarna bättre villkor. Både Per Helgesson och Björn-Inge Björnberg, ombudsman på Seko, är nöjda med utfallet.

- Det vi är mest nöjda med är att arbetsgivarna gått med på att ta ett större ansvar i förrättningsfrågan och att betala ett tillägg i de fall då de inte kan lösa boendet. Jag tycker vi jobbat effektivt i den frågan som inte lyfts på dagordningen förrän den här avtalsrörelsen, säger Björnberg.

Arbetsgivarnas prioriterade frågor har haft med arbetstiden att göra och även där kom man en bra bit på vägen.

- Vi fick igenom våra önskemål att kunna komma överens om schemaläggning och utökat övertidsuttag med de lokala MB-grupperna. När det gäller nattarbete kom vi inte ända fram men den frågan ska utredas av en partsgemensam arbetsgrupp, säger Helgesson.

Även i de nyligen avslutade förhandlingarna med Byggnads hänsköts flera besvärliga frågor till arbetsgrupper, men Per Helgesson tycker inte att det är ett sätt att begrava problemen.

- Jag har varit med långe och tidigare var det nog så att man skickade frågor man ville slippa till arbetsgrupper. Nu är det tvärtom; svåra frågor som man vill försöka lösa behandlar man i arbetsgrupper. Jag tror det är framtidens melodi.

Björn-Inge Björnberg håller med honom.

- Den inställningen vi har när vi sätter oss i en arbetsgrupp är att vi vill komma överens.

Det nya avtalet gäller från och med den 1 november i år till och med den 31 mars 2007 och berör omkring 12 000 Seko-medlemmar. Från det kommande årsskiftet ger det en löneökning på 550 kronor. Det nya avtalet ger arbetsgivarna möjlighet komma överens med de lokala MB-grupperna om så kallade Nordsjöskift, det vill säga att arbetslag som arbetar långt hemifrån arbetar längre dagar och längre arbetsveckor för att i gengäld få längre sammanhållen ledighet. Man får dessutom komma överens om ytterligare 50 övertidstimmar i månaden.

Arbetsgivarna måste ta ett större ansvar för att ordna drägliga övernattningar eller, om det inte går, betala förrättningstillägg.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.