lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Nu är bygget av Förbifarten igång

Publicerad: 13 januari 2015, 15:15

Bild 1/4  Rickard Andersson jobbade med förberedande arbeten på Lovö även innan frysningen av Förbifarten. Nu är han tillbaka och ska hjälpa till att bredda Koviksvägen. Foto: Elin Bennewitz

Nu är bygget av Förbifart Stockholm igång igen. Regeringen beslutade i december att frysningen av projektet skulle hävas den 1 januari. Vid årsskiftet kunde projektgruppen återuppta arbetena med upphandlingarna och nu har även arbetet i fält fått fart igen.

Ämnen i artikeln:

TrafikverketSveviaFörbifart Stockholminfrastruktur

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Johan Brantmark, projektchef för Förbifart Stockholm på Trafikverket, berättar att de arbeten i fält som bromsades i oktober när S-MP-regeringen beslutade att frysa projektet nu återupptas efterhand.

– Vi har kommit överens med Svevia om att de börjar med förstärkningsarbeten på de vägar som leder till den norra arbetsplatsen på Lovö. Även Peab och Subterra kommer att vara igång inom kort, säger Johan Brantmark.

Under måndagen fanns totalt fyra man från Svevia och Svevias underentreprenörer på plats för att återuppta förstärkningsarbetena vid Koviksvägen på norra Lovö. Vägen ska breddas och förstärkas för att klara tung trafik på väg till och från den framtida etableringen på norra Lovön.

Innan frysningen hade Svevia ett team på cirka femton personer som utförde förberedande arbeten på Lovö. Efter frysningen i oktober placerades de ut på andra projekt i Stockholmsområdet. Nu jobbar Svevia för fullt för att lösgöra resurserna igen.

– Just nu har vi varken platschefen eller arbetsledarna på plats på Lovön. För tillfället sitter de på dubbla poster eftersom de inte kan lämna projekten de gick över till i höstas med så här kort varsel, säger Roland Ekenberg, projektledare för tunnlarna i Förbifart Stockholm på Trafikverket.

Han berättar att det är knepigt att bemanna projektet igen med så kort varsel, svårare än det var att avbryta arbetena i oktober. Först i mars eller april räknar Svevia med att ha full bemanning på Lovö igen. Även om frysningen av Förbifart Stockholm inte varade mer än drygt två månader räknar Trafikverket med att den försenar projektet med cirka tio månader. Men eftersom projektet i dagsläget saknar en aktuell tidplan är det bara en grov uppskattning.

– Vi tog fram en tidplan som utgick från att frysningen skulle hävas den 1 maj. Nu arbetar vi om den och räknar med att ha en uppdaterad tidplan i slutet av januari. Då kommer också officiella siffror för hur lång förseningen blir och hur mycket den kostar, säger Roland Ekenberg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev