söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Ny dom om Slussen i Stockholm

Publicerad: 22 januari 2015, 10:40

Bild 1/2  Den nya domen anger bland annat att Stockholms stad ska utreda fiskvandringen genom slussen. Foto: Esquilo

En ny dom i Slussenmålet gör att Stockholms stad kan fortsätta driva ombyggnaden av Slussenområdet enligt plan. ”Vi får mer eller mindre precis det vi yrkade för”, säger Mårten Frumerie på Stockholms stad.

Ämnen i artikeln:

SlussenStockholms stadinfrastrukturStockholm

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Den nya domen är från mark- och miljööverdomstolen och innebär att en tidigare dom från mark- och miljödomstolen till största delen står fast. Den tidigare domen överklagades av Stockholms stad, Kammarkollegiet, ett antal personer som bedriver jordbruk runt Mälaren, boende vid Slussen och runt Mälaren, samt två miljöorganisationer.

– Redan i den tidigare instansen fick vi det mer eller mindre som vi ville ha det. Men det fanns en del oklarheter i bullerfrågan som nu är förtydligade, säger Mårten Frumerie, projektchef för Slussen på Stockholms stad.

Utöver bullerfrågan berör domen bland annat hur Mälarens vattennivåer ska regleras samt projektets miljöpåverkan. En skillnad jämfört med den tidigare domen från mark- och miljödomstolen är att kravet på en lagakraftvunnen detaljplan för Katarinaberget upphävs. En annan är att staden får i uppdrag att utreda fiskvandringen genom slussen.

– Domen bekräftar att vi från stadens sida tänkt rätt när det gäller hur Mälarens vattennivåer ska regleras och att vi kan fortsätta driva projektet enligt plan, säger Mårten Frumerie.

Vad som är nästa steg i Slussenprojektet är i dagsläget oklart. I samband med maktskiftet i Stockholms stad i höstas beställde den nya majoriteten en genomlysning av projektet. Totalt elva frågor som rör trafiken, ekonomin, bussterminalen med mera utreds på nytt. Utredarna kommer att presentera sina resultat vid månadsskiftet januari-februari 2015.

– Syftet är att den nya majoriteten ska känna sig trygga i beslutsunderlagen, det behöver inte bli fråga om någon ändring av projektet. Men det vet vi först när politikerna fått ta del av utredarnas resultat, säger Mårten Frumerie.

Relaterade artiklar

Slussen blir två miljarder dyrare än väntat

Nu bygger Stockholm Nya Slussen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev