Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Ny entreprenör klar på Lovön

Publicerad: 17 mars 2020, 13:48

Norska AF Gruppen blir ny entreprenör på Förbifart Stockholms etapp Lovön.

Foto: AF Gruppen

Efter problemen med italienska LSAB och en trög upphandlingsprocess har Trafikverket hittat en ny entreprenör till etappen Lovön på Förbifart Stockholm. Det är norska AF Gruppen som nu ska färdigställa entreprenaden före december 2024.


Ämnen i artikeln:

Förbifart StockholmLSAB (Lovön samverkan AB)

Det var i augusti 2018 som Trafikverket valde att stoppa tunnelarbetena på etappen Lovön på Förbifart Stockholm på grund av brister i arbetsmiljön. I mars året därpå hävde myndigheten kontraktet med det italienska konsortiet Lovön Samverkan AB. I samband med detta anlitades Veidekke för att göra en skyddsentreprenad.

LÄS MER: Trafikverket bryter avtal med livsfarlig entreprenör

Därefter inleddes en ny upphandling, men när anbudstiden löpte ut den 25 oktober 2019 var anbuden så få att Trafikverket valde att inte gå vidare med någon av entreprenörerna. I stället inleddes ytterligare en ny upphandling.

LÄS MER: Upphandling på Förbifarten stoppas

Nu är alltså upphandlingen slutförd och det blir det norskägda AF Gruppen som ska genomföra entreprenaden, vars officiella namn är FSE 305,

Entreprenaden omfattar anläggningsarbeten för cirka sex kilometer huvudtunnlar, sju kilometer ramptunnlar och åtta schakter. I vägtunnlarna ska vägkroppen byggas med VA-system, OPI-kanalisation samt inklädnadsvalv, enligt ett pressmeddelande.

— Vi i AF Gruppen är glada över att få Trafikverkets förtroende att genomföra detta krävande tunneluppdrag. AF har etablerat en stark position i Sverige och vi ser fram emot att samarbeta med Trafikverket i ett uppdrag som passar vår kompetens inom tunnelkonstruktion, säger Morten Grongstad, koncernchef i AF Gruppen.

Arbetena ska starta sommaren 2020 och färdigställas före december 2024.
Kontraktsvärdet uppskattas till 3,4 miljarder kronor.

Relaterade artiklar

Stopp i tunnelarbete på Förbifarten

Tunnelarbeten återupptas på Förbifarten

Petade entreprenören i konkurs

Ny entreprenör till Lovön på gång inom kort

Motgångarna fortsätter: upphandling på Förbifarten stoppas

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.