lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Ny entreprenör till Lovön på gång inom kort

Publicerad: 25 april 2019, 04:00

Inom cirka en vecka hoppas Trafikverkets projektchef Johan Brantmark kunna avslöja vem som får fortsätta jobbet i tunneln under Lovön.

Ämnen i artikeln:

LSAB (Lovön samverkan AB)Johan BrantmarkFörbifart Stockholminfrastruktur

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Trafikverket sade för cirka en månad sedan upp kontraktet med Lovön Samverkan AB, LSAB, och deras arbete med tunneln i Förbifart Stockholm stoppades direkt. Skälet var brister i arbetsmiljön. Sedan dess har det italienska företaget lämnat in en stämningsansökan hos italiensk domstol gentemot Trafikverket. Samtidigt har Trafikverket jobbat vidare med att så fort som möjligt komma igång med arbetet på etappen igen.

Trafikverket stäms på 800 miljoner

– Vi kommer att handla upp en skyddsentreprenör inom kort, jag hoppas att vi kommer att kunna lämna besked om vem det är inom någon vecka, säger Trafikverkets projektchef Johan Brantmark.

Upphandlingen, som är en direktupphandling, har enligt Trafikverket följt LoU och genomförs som ett så kallat undantagsförfarande med hänsyn till den synnerliga brådska som råder för aktuella skyddsarbeten.

– Den som tar vid nu kommer att arbeta fram till slutet av 2019 ungefär. Det är en övergångslösning. Skyddsentreprenören som utses kommer att göra i ordning arbetsplatsen, slutföra förstärkningsarbeten, göra asfalteringsjobb och eventuellt driva tunneln vidare, säger Johan Brantmark.

Den 9 maj kommer Trafikverket att kalla till ett möte om förutsättningarna för en ny upphandling av en entreprenör som ska slutföra etappen i sin helhet.

– Vi kommer att skicka ut förfrågningsunderlag innan sommaren och hoppas kunna ha hittat en ny entreprenör mot slutet av året.

Petade entreprenören i konkurs

För tillfället ligger arbetet helt nere på Lovön. All utrustning och alla maskiner finns kvar i tunneln och tillhör konkursboet, berättar Johan Brantmark.

– En konkursförvaltare håller i arbetsplatsen just nu och det pågår en förhandling om vad som ska lämnas kvar.

Trafikverket bröt avtal med livsfarlig entreprenör

När italienska LSAB sades upp låg deras arbete efter tidplan, bekräftar Johan Brantmark. Men han vill inte gå in på hur mycket försenade de var.

– De hade påbörjat den stora tunneldrivningen under hösten.

Den rapport som Trafikverket lovade att återkomma med i början av 2019, därefter under våren 2019, kommer att vara klar under sommaren, enligt Johan Brantmark. Den innehåller en analys av om tidsplanen för hela Förbifarten är hotad eller ej.

– Jag vill inte uttala mig om förseningar innan jag har den samlade bilden. Vi värderar nu främst konsekvenserna av stoppet på Lovön och att det tar längre tid än beräknat att injektera och täta i de norra delarna av Förbifarten.

Relaterade artiklar

Förbifart Stockholm försenas fyra år

Ny entreprenör klar på Lovön

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev