Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Ny färjeled ska minska trafik kring Mälaren

Publicerad: 18 april 2011, 12:06

En ny färjeled mellan Slagsta i Norsborg, söder om Stockholm, och Tyska botten i Bromma i västra Stockholm har öppnats.


Med färjeleden har man som avsikt att tunga fordon ska slippa köra långa omvägar för att ta sig över Mälaren. Mot bakgrund av att Essingeleden, genomfartsled genom Stockholm håller på att renoveras, behövs ett alternativ för dispenstransporter; tunga och breda transporter, som behöver en speciellt anvisad färdväg.

I dag får de ta långa omvägar eftersom antalet vägar där tyngre och skrymmande fordon får köra är begränsade. Som längst måste fordonen åka till Kvicksund norr om Eskilstuna för att komma över Mälaren, vilket kan bli en omväg på 250 kilometer för att komma från södra Stockholm till norra delen av länet.

Miljövinsten kan bli en besparing på 355 000 kilo koldioxid per år, och för åkeriernas del innebär färjan besparingar både i tid och bränsleförbrukning.
Färjeleden Slagsa-Tyska botten är ett samarbete mellan Trafikverket, Stockholms stad och Trafikverkets Färjerederi. Trafikverket är huvudman, Stockholms stad äger marken och upplåter gator medan Färjerederiet kör trafiken.

Färjeleden är temporär och ska trafikeras under tre år. När renoveringen är färdig ska dispenstransporterna återigen trafikera Essingeleden.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.