Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Ny kommission ska utreda framtidens infrastruktur

Publicerad: 12 mars 2015, 11:02

Bild 1/2  Björn Hasselgren, forskare vid avdelningen för Samhällsplanering och miljö på KTH, leder arbetet med Infrastrukturkommissionen.

Foto: Peter Larsson

Förra veckan inledde infrastrukturkommissionen sitt arbete. Kommissionen ska bland annat undersöka olika finansieringslösningar för att bygga ny infrastruktur i Sverige. Arbetet leds av KTH-forskaren Björn Hasselgren.


Initiativtagare till kommissionen är Kungliga Tekniska högskolan, KTH, samt en rad privata företag: MTR, NCC, Peab, Ramböll, Skanska, Veidekke och WSP.

– Vi har diskuterat frågan med branschen en längre tid. Kommissionen är ett första steg för att hitta nya sätta att finansiera och organisera Sveriges infrastruktur, säger Björn Hasselgren, forskare vid avdelningen för Samhällsplanering och miljö på KTH.

Ett alternativ som kommissionen kommer att titta närmare på är offentlig-privat samverkan, OPS.

– Det är ett intressant alternativ inte det enda vi ska undersöka. En ytterlighet är att staten både äger och finansierar. Den andra är privat ägande och finansiering. Där emellan finns ett helt spektrum av möjliga alternativ, säger Björn Hasselgren.

Andra frågor som kommissionen ska utreda är bland annat klimatpåverkan till följd av infrastruktursatsningar och infrastrukturinvesteringars effekt på markvärden.

I kommissionen ingår förutom Björn Hasselgren även Allan Larsson (S), tidigare finansminister, Maria Wetterstrand (MP), tidigare språkrör, Stefan Attefall (KD), tidigare bostadsminister och Pia Kinhult (M), tidigare regionråd.

– Vi ville ha personer med erfarenhet från politiken på både nationell och regional nivå. Det är ett väldigt bra gäng som representerar precis de erfarenheter vi ville ha, säger Björn Hasselgren.

Kommissionen ska redovisa sina resultat i september 2015. Under våren kommer de att hålla i tre så kallade hearings med forskare och debattörer.

Forskare kommer till tals

Infrastrukturkommissionen kommer som en del i sitt arbete att hålla tre så kallade hearings med forskare och debattörer:

■ Malmö den 16 april.
■ Göteborg den 21 maj.
■ Stockholm den 9 juni.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.