Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Nya förhandlingar om Slussen har startat

Publicerad: 10 juni 2013, 09:04

I måndags inledde mark- och miljööverdomstolen sina förhandlingar om den omstridda detaljplanen för bygget av Nya Slussen.


Domen väntas efter sommaren och den kan i princip inte överklagas.

Det är Stockholms stad som överklagat den underkända detaljplanen. I december 2011 klubbade fullmäktige detaljplanen för området.

Ett år senare, den 12 december 2012, upphävde mark- och miljödomstolen detaljplanen för nya Slussen. Domstolen kom fram till att de hus som staden vill bygga framför det så kallade Glashuset skulle innebära en ekonomisk skada för husets ägare, fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.

Därefter har staden förhandlat fram en lösning med Atrium Ljungberg. Överenskommelsen innebär att Atrium Ljungberg får markanvisningen för de hus som ska står framför det så kallade Glashuset. Dessutom har staden och Atrium Ljungberg gjort en uppgörelse om tomträttsavgälden för marken som är attraktiv för fastighetsbolaget.

Den 21 mars i år överklagade staden beslutet att upphäva detaljplanen och en vecka senare meddelade den högre instansen, Mark- och miljööverdomstolen, att den ska pröva frågan om detaljplanen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.