Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Nya Slussen ett steg närmare

Publicerad: 22 juni 2010, 13:04

Politiskt klartecken ger 8 miljarder kronor till om- och tillbyggnad av Slussen i Stockholm.


Slussen i Stockholm är landets kanske mest omdiskuterade byggprojekt. Nu har det tagit ett steg närmare verkligheten. Men det är långt kvar innan sista ordet är sagt.

På kvällen måndagen den 21 juni fattade Stockholms kommunfullmäktige ett så kallat genomförandebeslutet för Slussen.

Beslutet innebär att de ekonomiska ramarna, med investeringsutgifter på 8 miljarder kronor, har fastställts och att stadens tjänstemän får i uppdrag att fortsätta projektera och genomföra ombyggnaden av Slussen.

Men vilka nya hus som ska byggas, hur de placeras och hur den berömda utsikten ska bevaras är sådant som ska behandlas i detaljplaneprocessen.

Detaljplanen ska enligt planerna vara antagen våren 2011 och byggastarten är beräknad till 2012. Sex år senare, 2018, ska nya Slussen vara klar.

Slussens framtid har diskuterats i årtionden. Konstruktionen från 30-talet sjunker och måste regelbundet repareras för stora summor.

Samtidigt har kritiken mot ombyggnadsprojektet varit hård: Utsikter förstörs, för mycket kommersiella lokaler, för mycket plats för trafiken.

Den rödgröna oppositionen har kommit med ett eget förslag som bland annat innebär färre filer för trafiken mellan Gamla Stan och Södermalm.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.