Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Nya Slussen klar 2018

Publicerad: 28 maj 2008, 08:31

Fem arkitektkonstellationer ska utforma nya Slussen i Stockholm. Av de 18 förslag som inkommit är hälften svenska och hälften utländska. Bland namnen som är kvar figurerar Norman Foster som samarbetar med Berg Arkitektkontor, Jean Novel tillsammans med Habiter Autrement, BIG, Wingårdh Arkitektkontor och Nyréns Arkitektkontor


Projektledaren Mårten Frumerie, på Stockholms stads exploateringsavdelning, säger till Byggindustrin, att av de fem förslag till utformandet av nya Slussen som ska tas i fram i höst, blir ett förslag kvar som ska vara heltäckande.

Vilket blir den största förändringen?

- Det har tagits beslut om att ”klöverbladen” ska tas bort. Därför behöver grundförslaget en kraftig bearbetning. Jag hoppas nu att denna konstellation av arkitekter ska kunna lösa utformningen av nya Slussen, säger Mårten Frumerie.

Slussens utformning sker ovan jord, med Nyréns vinnande grundförslag som förebild. Fastighetsbolaget Gyllenforsen och KF Fastigheter har 35 000 kvm under mark, där finns även bussterminal, tvärbanan och Saltsjöbadståget.

I oktober utses det vinnande förslaget. Detaljplanen ska vara klar 2010 och byggstarten sker 2012. Invigningen beräknas 2018. Hela kostnaden för den nya Slussen uppgår till omkring fyra miljarder kronor.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.