Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Nya Slussen lite närmare

Publicerad: 15 februari 2012, 08:15

Det kan ta två år innan alla överklaganden har behandlats i Mark- och miljööverdomstolen.


Byggandet av nya Slussen mitt i Stockholm närmar sig. Men än dröjer det innan grävmaskinerna sätter i gång.

Under våren lämnar Stockholms stad in en ansökan till Mark- och miljödomstolen, för att få tillstånd att utföra alla arbeten i vattnet och ändra på Mälarens reglering.
Det var den 12 december som en knapp majoritet i Stockholms stadshus antog detaljplanen för nya Slussen. Därmed har det sista steget i den politiska beslutsprocessen tagits.

Nu kan kommunfullmäktiges beslut överklagas. Alla som har lämnat skriftliga synpunkter på detaljplanen och som inte har fått dem tillgodosedda kan överklaga beslutet.

Länsstyrelsen, som är första instans, avgör vem som har rätt att överklaga. Länsstyrelsens beslut kan överklagas till Mark- och miljödomstolen och därefter till Mark- och miljööverdomstolen. En sådan process kan ta upp till två år.

Byggandet av nya Slussen beräknas just nu pågå till 2020 och kosta 8 miljarder kronor. Men överklaganden betyder ofta förseningar, som i sin tur betyder ökade kostnader.

BJÖRN DICKSON - björn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.