Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Nya Slussen nästan halv miljard dyrare än budget

Publicerad: 27 september 2018, 14:33

Kostnaderna för Slussen ser ut att öka enligt ny prognos.

Kostnaden för Nya Slussen beräknas bli cirka 470 miljoner kronor högre än beräknat. Den största kostnadsökningen står bussterminalen för.


– Det är en prognos. Vi känner oss inte oroliga, men vi måste ständigt jobba med alla tecken på kostnadsökningar. Det gör vi bland annat genom vår samverkansentreprenad med Skanska, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig på Stockholms stads exploateringskontor.
Bussterminalen står för den enskilt största kostnadsökningen enligt stadens nya prognos. Det är 150 miljoner kronor jämfört med uppskattningen från 2014. Den totala kostnaden för bussterminalen uppskattas till 1,9 miljarder kronor. Arbetet med bussgaraget, som ska sprängas in i Katarinaberget, är beräknade att starta under senhösten 2018 och pågå i cirka två år. Byggkontraktet, som är värt 780 miljoner kronor, innehas av Implenia. Det omfattar bergarbeten där totalt cirka 270 000 kubikmeter ska fraktas bort ur berget och betongarbeten om cirka 12 000 kubikmeter.
Bussterminalen innebär svåra bergtekniska utmaningar. Tre stora bergrum med en spännvidd på upp till 24 meter och längd på 300 meter ska sprängas ut för att bli vänthall för passagerare och ge körytor för bussarna.

Nya Slussen är komplicerat byggprojekt vilket bidrar till ökade kostnader, enligt Eva Rosman.
– Vi har haft en del utmanande geotekniska svårigheter med dålig kvalitet på berg, mycket arkeologi och även ändrad omfattning på vissa arbeten, exempelvis så har renoveringen av Lokattens trappa tillkommit och vi har fått en del förändringar i kravställningar som har tillkommit sedan 2014. Sådant har varit svårt att räkna på tidigare, säger Eva Rosman.

Det finns även delar i bygget som har gått bättre än tidigare.
– Rivningarna har gått bättre på vissa håll, säger Eva Rosman.
Slussen har en totalkostnad på 12,1 miljarder kronor. I denna summa ingår en riskpott för ökade kostnader. De ökade kostnaderna på 470 miljoner kronor som nu prognostiseras rymma inom riskpotten.
– Men det är fortfarande tidigt är fortfarande tidigt i projektet och det är naturligtvis viktigt att vi inte använder hela den potten. Vi jobbar ständigt med hur vi ska kunna minska kostnaderna bland annat genom att jobba på ett annat sätt, genom bättre arbetsmetoder vid projekteringen till exempel. Vi är egentligen inte oroliga, säger Eva Rosman.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.