lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Nytt hinder för Norrbotniabanan: Järnvägsplaner överklagade

Publicerad: 2 december 2022, 10:41

Järnvägsplanen för Norrbotniabanans sträckning Dåva–Skellefteå

Foto: Patrick Degerman

Trafikverket har stött på patrull med järnvägsplanerna för Norrbotniabanans sträckning mellan Dåva och Skellefteå. Nu inväntar myndigheten besked från regeringen.

Ämnen i artikeln:

NorrbotniabananSvepetTrafikverketinfrastrukturjärnvägjärnvägsunderhåll

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Enligt Västerbottens folkblad är det framför allt privatpersoner och fastighetsägare som har överklagat de sammanlagt sex järnvägsplanerna på sträckan mellan Dåva och Skellefteå. Även fem samebyar har lämnat in ett gemensamt överklagande.

Det är regeringen som fattar beslut om överklaganden. Om regeringen avslår ett överklagande får den berörda järnvägsplanen laga kraft i och med regeringens beslut. Om regeringen godtar ett överklagande kan planen behöva arbetas om, helt eller delvis.

– Rätten att överklaga planerna är en viktig del i processen. Vår förhoppning är nu att regeringen kan behandla frågorna så snart som möjligt, säger Trafikverkets projektchef Lars Bergdahl i ett pressmeddelande.

Läs även: Efter Veidekkes avhopp: De ska få bygga Ersmarkstunneln

Bygget av järnvägsanläggningen samt inlösen av fastigheter för Norrbotniabanan längs den aktuella sträckan får inte påbörjas förrän planerna har vunnit laga kraft. Hur lång tid det tar att få ett beslut från regeringen varierar.

Läs även: Konkurrenten överklagade Veidekkes tilldelning – Norrbotniabanans tunnelbygge sinkas

– Det är svårt att säga hur det här kommer att påverka tidplanen för Norrbotniabanan och det fortsatta arbetet. När regeringen har fattat beslut vet vi mer om förutsättningarna och kan planera utifrån det. Under tiden fortsätter vi med det arbete som inte påverkas av planerna, säger Lars Bergdahl.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev