Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Nytt kraftvärmeverk minskar utsläpp

Publicerad: 18 maj 2016, 12:10

Det nya värmeverket minskar utsläppen av koldioxid med 97 000 ton.

Foto: Johanna Norin

I morgon, torsdag, invigs ännu ett kraftvärmeverk i Sverige, Lejonpannan i Linköping. Det nya värmeverket ska säkra uppvärmningen av det växande Linköping och hjälpa till att fasa ut fossila bränslen ur Tekniska verkens värmeproduktion.


– Den nya pannan kommer att minska utsläppen av växthusgaser med 97 000 ton per år genom att kol- och oljeeldad energiproduktion kraftigt kan minskas, säger Marcus Mattsson, projektledare.

Lejonpannan är ett för bilisterna iögonfallande glashus just intill E4an i Linköping. Huset med den mäktiga glasfasaden blir extra synligt eftersom det placerats jämte sitt lika glasbeklädda syskon Panna 4- ett tio år yngre kraftvärmeverk. Utseendet på huset var viktigt eftersom det blir Tekniska verkens ansikte utåt.

– Det var ett krav från kommunen att vi skulle ha den här arkitekturen för att få ligga på den här platsen, säger Marcus Mattsson.

Kraftvärmeverket har byggts som ett led i arbetet med att ersätta Linköpings gamla kraftvärmeverk som delvis eldar med olja och kol. På sikt vill man stänga det verket helt och använda den centralt belägna marken till bostäder i stället.

– Med ny avfallspanna trycker vi undan olja och kol. Verket har också den senaste tekniken som är mer resurseffektiv än tidigare. Det går åt mindre kemikalier i reningsprocessen, man måste till tillsätta mindre kalk för att rena samma mängd rökgaser till exempel, säger Marcus Mattsson.

Värmeverket kan eldas både med biobränsle och returträ, vilket är bra om man av någon anledning inte skulle kunna elda avfall.

– På sikt är det också bra att ha alternativ, om tillgången på avfall skulle ändras.

Det importeras allt mer avfall för förbränning i Sverige. Att bränna avfall minskar utsläppen av metangaser som bildas om avfallet i stället läggs på deponi. Avfallsimporten till Sverige har dock fått kritik. Vissa menar att vi snarare bör hjälpa andra länder att själva ta hand om sitt avfall, att det finns andra metoder för att ta hand om avfall som är mer effektiva än att bränna upp dem och att vi bör sortera soporna ännu bättre.

Men Marcus Mattsson betonar att Tekniska verken parallellt med arbetet med sina kraftvärmeverk jobbar för att minska mängderna avfall som inte återvinns.

– Det viktigaste är att minimera avfallet och återvinna så mycket som möjligt av det. Det gör vi på våra återvinningscentraler. Men vi kommer alltid till fraktioner som det inte går att göra något med och då är det bättre att energiåtervinna dem genom förbränning. För oss är det här en väldigt bra produktion, säger han.

Om Lejonpannan

Pannans kapacitet

■ Lejonpannan har en värmeproduktion på ca 510 GWh, vilket motsvarar ca 25 000 villors årsbehov. Elproduktionen är på 137 GWh/år.
■ Pannan är på 83 MW, är avfallsbaserad och har en kapacitet på ca 230 000 ton avfall/år. Den klarar även en flexibel bränslemix, t ex returträ.

Klimatpåverkan

■ 80 procent mindre olja
■ 73 procent mindre kol
■ 97 000 ton mindre koldioxidutsläpp/år, motsvarar utsläppen från cirka 30 000 bilar/år.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.