lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Nytt Väg- och banavtal utan ackord

Publicerad: 29 april 2016, 09:41

Martin Ulfving, huvudförhandlare för Väg- och banavtalet på Sveriges Byggindustrier. Foto: BI

Sveriges Byggindustrier och Seko har träffat ett nytt Väg- och banavtal som gäller fram till 30 april 2017. Avtalet omfattar 12000 väg- och järnvägsarbetare och ger en löneökning på 2,2 procent, vilket är i nivå med industrins märke.

Ämnen i artikeln:

Väg- och banavtaletSekoinfrastrukturAvtalsrörelsen

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Sveriges Byggindustrier lyfter fram att en nyhet i avtalet är att alla skrivningar om ackord har plockats bort ur det nya avtalet.

– Det är glädjande att vi tar bort alla skrivningar om ackordet i avtalet. Sveriges Byggindustrier och Seko är överens om att ackordet är ett ålderdomligt lönesystem som inte gynnar branschen utan tvärtom skapar hinder för att utveckla den. Det måste vara upp till medarbetarna och företagen att avgöra vilka lönesystem som är de mest lämpliga. Genom att träffa lokala överenskommelser kan man hitta en form som passar verksamheten. Att ta bort skrivningarna om ackord har ett stort symboliskt värde, säger Martin Ulfving, huvudförhandlare för Väg- och banavtalet på Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

Seko väljer i stället att lyfta fram att grundlönen höjs till 26 621 kronor per månad och skriver att det nya avtalet är en klassisk låglönesatsning.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev