Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Ok med direktupphandling av granskning av Slussen

Publicerad: 23 mars 2016, 10:49

Foto: Byggindustrin

Stockholms kommun bröt inte mot lagen om offentlig upphandling när fyra konsulter direktupphandlades. Det konstaterar Kammarrätten i Stockholm i en dom. De fyra konsulterna skulle granska Slussenprojektet.


När Stockholms kommun ville utreda vissa delar av projektet Nya Slussen beslutade att det beslutade att tillsätta en expertgrupp för att utreda detta. Kommunen ingick avtal med experterna efter direktupphandling och utan föregående annonsering enligt lagen om offentlig upphandling.

Förvaltningsrätten i Stockholm kom fram till att det inte var tillåtet att direktupphandla granskningstjänsterna och att avtalen därför var ogiltiga. Beslutet överklagades till Kammarrätten i Stockholm som nu gör en helt annan bedömning och anser att kommunen fick använda sig av direktupphandling. En anledning till beslutet är att Kammarrätten anser att upphandlingarna inte är av samma slag, och eftersom respektive upphandling låg under beloppsgränsen för när direktupphandling är tillåten som var direktupphandling tillåten för alla avtal.

Stockholms kommun har alltså inte agerat i strid med lagen om offentlig upphandling.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.