onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Örebro satsar på ännu ett spektakulärt vattentorn

Publicerad: 4 oktober 2016, 13:04

Bild 1/2  Örebro Kommun satsar på att göra den nya vattenreservoaren till ett landmärke. Foto: Ett Ark Arkitektur

”Svampen”, vattentornet i Örebro som är ett av Sveriges mest kända landmärken ska få en arvtagare. Det blir en ännu ett spektakulärt ”torn” – Lyra, som är ritat av Lars Anfinset på Ett Ark Arkitektur.

Ämnen i artikeln:

SvampeninfrastrukturÖrebro

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Den internationella arkitekturtävlingen om vilket bidrag som ska förverkligas och bli Örebro kommuns nya vattenreservoar är avgjord. Vinnare är alltså bidraget Lyra som är ritat av Lars Anfiset som driver egna arkitektfirman Ett Ark Arkitektur i Göteborg.

Svampen som stått i Örebro sedan 1958 räcker inte längre till. Det är därför kommunen bestämt att det behövs en vattenreservoar.

Bygget av Lyra ska starta under nästa år i stadsdelen Adolfsberg och den ska vara i drift 2019.

Juryn motiverar valet av Lyra med att:

””Lyra” är ett kraftfullt förslag som med sin skulpturala enkelhet griper tag i betraktaren och skapar en unik upphöjd plats med en helt egen identitet. Ett stabilt fundament i betong lyfter en lättare form mot himlen samtidigt som den inre reservoaren skyddas av ett beständigt skal av cortenstål. ”Lyra” känns som helhet vänligt i sin framtoning, trots sitt hårda skal och har förutsättningar att fungera i samklang med sin omgivning, både gentemot närområdet och som ett tydligt landmärke på håll för Örebros södra delar. Förslaget uttrycker en byggnad som kan närvara i Örebroarnas vardag, där vattenreservoaren skapar en samlande mötesplats. ”Lyra” är både den originella och värdiga arvtagare till Svampen som Örebro efterfrågat och ett nyskapande tillägg i den framtida stadsbilden.”

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev