Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infrastruktur

Östlig förbindelse kan bli verklighet i Stockholm

Publicerad: 8 februari 2016, 11:36

Stockholm kan få en östlig tunnel.

Illustration: Sverigeförhandlingen

I dag är det storstädernas tur att ta emot bud från Sverigeförhandlingen. Hit hör en östlig förbindelse i Stockholm och spårvägar i Skåne och Göteborg.


Ämnen i artikeln:

Sverigeförhandlingen

För en vecka sedan meddelade Sverigeförhandlingen hur de valt ut kommuner som nu är aktuella för höghastighetsjärnväg. I dag är det storstädernas tur att få bud om att inleda förhandlingar. Totalt är målet att Sverigeförhandlingen ska leda till 100 000 nya bostäder i landet.

– Vi har informerat berörda kommuner och regioner om vilka objekt vi börjar förhandla om samt hur förhandlingsprocessen kommer att se ut. Nu startar ett viktigt arbete som handlar om att förbättra tillgängligheten och kapaciteten i storstädernas transportsystem samtidigt som ett ökat bostadsbyggande stimuleras, säger HG Wessberg, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen.

Kommuner och landsting har gett egna förslag till Sverigeförhandlingen på projekt som de söker medfinansiering för. En del av dem har nu valts ut för att ingå i de inledande förhandlingarna. Till dem hör en östlig förbindelse samt utbyggd tunnelbana i Stockholm och utbyggda spårvägar i Lund, Helsingborg, Malmö, Mölndal och Göteborg (se komplett lista nedan).

– Vi kommer att förhandla om kostnadseffektiva objekt som genererar mycket nyttor och många bostäder i storstadsregionerna. I urvalsprocessen har vi tittat på kommunernas bostadsåtaganden, kostnader, resenärsnyttor, stadsutveckling och föreslagna cykelåtgärder, säger Catharina Håkansson Boman, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen.

De objekt som inledningsvis kommer att ingå i förhandlingarna är:

Malmö spårväg, sträcka Lindängen - Västra Hamnen

Lunds spårväg, Lund Centrum - Brunnshög/ESS

Helsingborg spårväg, sträcka Helsingborgs Centralstation - Väla

Göteborgs spårväg Norra Älvstranden Centrala delen,

Göteborgs spårväg Operalänken,

Göteborgs spårväg Allélänken,

Mölndal spårväg Mölndal-Åby/Åbro,

Stockholms tunnelbana Ropsten-Lidingö C,

Stockholms tunnelbana Fridhemsplan-Älvsjö,

Stockholms tunnelbana Mörby C-Täby C alternativt Roslagsbanan till Stockholm City,

Stockholms spårväg Syd Älvsjö-Flemingsberg och

Östlig förbindelse i Stockholm inklusive en förlängning av tvärspår från Sickla till Värtahamnen (Östlig förbindelse är ett statligt vägprojekt som kommunerna medfinansierar).

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Sverigeförhandlingen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.